Homme
17. dets
-5...0
-7...0
Ülehomme
18. dets
-5...1
-7...1

Eesti

Ligi: alkoholitarbimine läks langusse juba eelmise buumi lõpus

Foto: Anni Õnneleid/Delfi
15:38 10. märts 2018
Autor: BNS

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi kirjutab sotsiaalmeedias, et erinevalt tervise arengu instituudi (TAI) väitest pole alkoholitarbimise langus viimase nelja aasta trend, vaid algas juba eelmise buumi lõpus ja.

"Tervise arengu instituut rääkis nelja aasta joomise langusest," kirjutab Ligi ja lisab, et see on akadeemiliselt vale. "Kukkumine algas buumi lõpus ja kuigi sissetulekute kasvu taastumine tõi väikese tarbimise taastumise võnke, tuleb selline asi tasandada ja näha järjepidevat langust."

"Kümme aastat dramaatilist joomise vähenemist on surmajuhtumeid vähendanud," nendib Ligi ja lisab, et tegemist on pika trendiga. "Kõik see ei õigusta maksumääradega märatsemist, mille tagajärel oleme kaotanud kolmveerand Soome turust ja kolmandiku enda omast Lätti."

Ligi hinnangul oli seega Reformierakonna juhitud valitsuse alkopoliitika tõhus, sest põhines mõõdukal survel koos teadlikkuse ja sisemiste hoiakutega.  

"Alkosurmade vähenemisest – justkui alkopoliitika karmistamise tulemusest – rääkis kultuuriminister [Indrek Saar – toim.]teles juba kolm kuud pärast järsku aktsiisitõusu 2017. aasta suvel," märgib enda postituses Ligi, kelle sõnul oli eelmise aasta tarbimismäär juba vana prognoos ja põnev küsimus on hoopis tegelik tarbimine.

"Seni prognoositi kukkumine 7,5 liitrile, aga aktsiisipoliitika läbikukkumine tõi massilised Läti ostud. Kas keegi suudab neid mõõta? Loodame. Aga tulemust, mille konjunktuuriinstituut välja käib mais, tuleb võrrelda mitte ainult 2016. aasta ehk eelmise aktsiisipoliitika, vaid ka senise prognoosiga," selgitab Ligi. "Kui tarbimise kasv ei leia kinnitust, leiab küllap siiski loodetust aeglasem langus. Ja siis pole küsimust, on igal juhul vastus, et see 100 miljonit eelarvekadu ja sajad kaotatud töökohad, lõpututest kaotatud tundidest rääkimata, on hind ei millegi vajaliku eest."


Kommentaarid

Kommentaare 0
Sinu nimi:*
Telefon:
Kommentaar:*
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!

Mida toob detsembrikuu Sinu tähemärgile?