Täna
17. jaan
0...3
-10...0
Homme
18. jaan
-6...-1
-10...-1

Eesti

New Yorgi Eesti Maja võõrustab märtsi lõpus kultuuripäevi

Foto: Hendrik Osula/Delfi
13:12 18. märts 2018
Autor: BNS

New Yorgi Eesti Majas toimuvad 28.–31. märtsini kultuuripäevad, mis lõpevad aruteluga eesti kultuuri säilitamisest Ameerikas, kirjutab Välis-Eesti veebiväljaanne Eesti Elu.

Tänavused kultuuripäevad tutvustavad Eestit pärimusmuusika etteastete kaudu – alates Lõuna-Eesti juurtega seto leelotajatest "Siidisõsarõ" ja lõpetades eksperimentaalse Malva & Priksi pärimusmuusikaduoga. Näidatakse ka Baltimaade iseseisvumist kajastavad ajaloolisi dokumentaalfilme "Need, kes julgevad" ja "Lipu heiskamine".

Kultuuripäevadele paneb lõpu foorum-diskussioon eesti kultuuri säilitamisest ja tuleviku perspektiividest Ameerikas, kuhu on rääkima kutsutud erinevate erialade ning generatsioonide esindajad, kel kõigil mingi roll eesti kultuuri hoidmisel Ameerika Ühendriikides.  

"Kaua aastaid on Eesti kultuuripäevad olnud üks olulisemaid kultuurisündmusi Põhja-Ameerikas, tuues kokku mitte ainult eestlased New Yorgis, vaid ka kohalikud eesti sõbrad ja toetajad, tutvustades Eesti muusikat ja kunsti ka väljaspool meie enda publikut," ütles kultuuripäevade korraldaja Kadri Napritson-Acuna.

Kultuuripäevade korraldamise tava on elus püsinud 48 aastat. Aastal 1970 oli teatriteadlase Mardi Valgemäe algatatud traditsioon nii poliitiliselt kui ka demograafiliselt täiesti teistmoodi katsumus, kuid kultuuripäevade missioon on aastatega samaks jäänud: hoida eesti kultuuripärandit ning kanda seda edasi uues generatsioonis ning ka nende järeltulijates, kirjutab väljaanne.

"Kui kultuuripäevadel õnnestub äratada meie noorsoo hulgas huvi eesti vaimuvara vastu, oleme rikastanud õhkkonda, mis on hädavajalik loova töö jätkamiseks. Nagu elu ise, ei seisa ka ühe rahva kultuur paigal. Ta kas kasvab ja areneb või kuivab kokku, kängub ja haihtub. Peame rakendama kõik oma oskused ning võimed, et vältida viimast alternatiivi," kommenteeris Mardi Valgemäe New Yorgi kultuuripäevade eesmärki ajalehes KultuuriSide 1970. aasta märtsis.

Kultuuripäevad toimuvad 28.– 31. märtsini Manhattani südames asuvas ajaloolises New Yorgi Eesti Majas.

Koostöös Eesti peakonsulaadiga New Yorgis toimub koos kultuurinädala avamisega ka vabariigi 100. aastapäeva vastuvõtt.  


Kommentaarid

Kommentaare 0
Sinu nimi:*
Telefon:
Kommentaar:*
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!

Mida toob jaanuarikuu Sinu tähemärgile?