Tartu taotleb valitsuselt tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamist

Seitsmesed

Tartu linnavalitsus saatis esmaspäeval valitsusele taotluse lõpetada linna juurde kavandatava tselluloositehase eriplaneeringu koostamine, sest see pole algatatud õiguspäraselt.

"Valitsuse erinevatelt liikmetelt on tulnud vastuolulisi arvamusi," ütles Tartu linnapea Urmas Klaas pressiesindaja teatel. "Mõned soovivad eriplaneeringuga jätkata, mõned valitsuse liikmed ei pea seda õigeks. Kuna eriplaneeringu koostamise on algatanud valitsus kollegiaalse organina, siis ootame selget vastust meie taotlusele samuti valitsuselt kui kollegiaalselt organilt."

Tartu linnavalitsus juhib taotluses tähelepanu, et riigi eriplaneering tselluloositehase kavandamiseks ei ole algatatud lähtudes suurest riiklikust huvist, nagu eeldab planeerimisseadus.

Lisaks on tselluloositehase Tartu maakonda kavandamine vastuolus maakonna ja linna arengudokumentidega, millest tuleneb selge nõue hoida ja parandada keskkonda ning arendada ettevõtlust viisil, mis välistab looduskeskkonna seisundi halvendamise.

Taotluses tõstab linnavalitsus esile, et olemasolevate andmete põhjal on ilmne, et keskkonnamõjude aspektist, eeskätt Emajõe ja Peipsi seisundist lähtudes ei sobi Tartu maakond tselluloositehase asukohaks.

Linnavalitsus ei pea õigeks, et eriplaneeringu algatamise staadiumis on tehase asukoha eelvalik juba tehtud, sealjuures võimalikke alternatiivseid asukohti sisuliselt võrdlemata  ja avalikkust ning kohalikke omavalitsusi kaasamata. Asukoha valiku tegemisel on selgelt lähtutud arendaja majanduslikest huvidest, mitte riigi huvidest ning jättes tähelepanuta tehase ehitamisega kaasnevad negatiivsed keskkonnamõjud.

Linnavalitsus leiab taotluses, et riigi eriplaneering tehase kavandamiseks ei ole algatatud õiguspäraselt.

Tartu volikogu nõudis riigi eriplaneeringu koostamise lõpetamist oma 7. märtsi istungil, võttes vastu sellekohase deklaratsiooni. Samal istungil anti volikogule üle 8200 allkirjaga avalik pöördumine, milles tuntakse muret tehase ehitamise ja sellega kaasnevate keskkonnakahjude pärast ning nõutakse eriplaneeringu lõpetamist.

Kommentaarid puuduvad