Pliimürgitusest terveks ravitud kotkas saab neljapäeval taas vabaks

BNS

Maaülikooli spetsialistid lasevad neljapäeval vabadusse kliinikus ravi saanud merikotka, kes raviti terveks pliimürgistusest.

Loomaarst Madis Leivitsa sõnul on kotkaste pliimürgitus Eestis üpris tavapärane, teatas maaülikooli pressiesindaja kolmapäeval BNS-ile."Merikotkad on suured raipesööjad ja nad toituvad talvel ka pliid sisaldava jahimoonaga saastunud jahipraagist," sõnas Leivits.

Metsaülem Jaan Kägu leidis linnu aasta alguses Pärnumaalt ja viis ta maaülikooli loomakliinikusse. Lind tuigerdas leidmisel lennuvõimetuna metsatee kõrval kraavis. Kliinikusse saabudes oli ta alakaalus, tal olid hingamisraskused, koordinatsioonihäired ning veri näitas kõrget plii taset.

"Pliimürgistus on salakaval. Kõrgete kontsentratsioonide puhul kaotab lind võime oma lihaseid kontrollida ning sureb lämbumissurma. Madalamad kontsentratsioonid kahjustavad aga närvisüsteemi ja teisi organeid, mistõttu ei ole linnud tihti võimelised toitu püüdma, surres näljasurma või sattudes "aurude" all lennates õnnetustesse," rääkis Leivits.

Tihtipeale jääb inimestele ütlusest „tina andma“ mulje, et jahimoonas kasutatakse tina. Nii see siiski ei ole. Leivitsa sõnul on jahimoonas valdavalt levinud pliid ehk seatina sisaldavad kuulid ja haavlid. Pliihaavlite kasutamine veelinnujahis on Eestis keelatud, kuid reguleerimata on pliid sisaldavate kuulide kasutamine. "Petlik võib olla ka kuulidel olev vasesulamise kest - tabades saaklooma kuul deformeerub ning pliist südamik paiskab fragmenteerudes 25-50 protsenti kuuli massist laiale alale. Tihtipeale jäetakse saastunud piirkond või, - trofeeloomade puhul-, saastunud lihakeha metsaasukatele toidupalaks. Seetõttu on sage, et just neid pliitükikesi peame haigete lindude maost välja loputama," lisas ta.

Samas on Levitsa sõnul olemas efektiivsed, pliivabad kuulid. „Selleks peame koostöös jahimeestega tegema sammu, mille tulemusel vahetame välja ohtliku laskemoona, kaitstes nii enda, loomade kui ka keskkonna tervist,“ ütles Leivits.

Tänaseks on kotkas läbinud kõik tervisekontrollid ja lennutrennid ning pääseb vabadusse neljapäeval 13 Pärnumaal, Pööravere külas.

Kommentaarid puuduvad