Uuring: Reformierakonna edu püsib hoolimata reitingu langusest

Seitsmesed

Reformierakonna toetus on võrreldes märtsiga nelja protsendipunkti võrra langenud, kuid endiselt ligi kümne protsendipunkti võrra kõrgem kui toetuselt teisel kohal oleval Keskerakonnal, selgub BNS-i ja Postimehe tellitud uuringufirma Kantar Emor aprillikuisest küsitlusest, vahendab BNS.

Reformierakonda toetas aprilli keskel läbiviidud küsituse kohaselt 30 protsenti vastanutest, kellel oli kindel eelistus. Keskerakonda toetas 21,6 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 19,1 ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 10,6 protsenti vastanutest. Eestimaa Roheliste toetus oli kasvanud aprillis 6,1 protsendini, Vabaerakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL) toetus oli võrdselt 5,8 protsenti.

"Juhib kindlalt Reformierakond 30 protsendiga, kuid nende toetus on   mõnevõrra langenud, nähtavasti juhuslikuma eelistusega valijate arvelt, sotsiaal-demograafilistes lõikeid vaadates on langus peamiselt toimunud   meeste ja alla 35-aastaset hulgas,"   ütles küsitluse tulemusi kommenteerinud Kantar Emori uuringujuht Aivar Voog.

"Teisel kohal olevale Keskerakonnale on lähenemas EKRE, kes on nüüd esmakordselt ületanud 19 protsendi taseme. Neid toetavad põhiliselt väikelinnade ja maa-asulate elanikud," lisas Voog.

"Erandlik on roheliste sattumine 6 protsendi tasemele, viimati olid nad sel tasemel üle seitsme aasta tagasi. Eks järgmised kuud näitavad, kas tegemist on tegemist juhusliku võnkega või millegi pikemaajalisega. Roheliste reiting on keskmisest kõrgem eestlaste, tallinlaste, jõukamate ja ka õpilaste ning tudengite hulgas," märkis Kantar Emori uuringujuht.

"Jätkuvalt, juba neljandat kuud on valitsuskoalitsiooni summaarne reiting madalseisus – alla 40 protsendi. Valitsuskoalitsiooni toetavad põhiliselt mitte-eestlased, tallinlased, naised ja pensionärid," ütles Voog.

Aprillis oli valitsuskoalitsiooni moodustavate Keskerakonna, SDE ja IRL-i kogutoetus 38 protsenti, mis on 0,5 protsendipunkti vähem kui märtsis. Veel detsembris oli koalitsiooni summaarne toetus 44,5 protsenti.

Parlamendis esindatud kolme opositsioonierakonna kogutoetus oli aprillis 60,7 protsenti.

Eesti Isesiesvuspartei toetus oli aprillis 1 protsent ja Rahva Ühtsuse Erakonnal 0,2 protsenti.

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Aprillis oli "ei oska öelda" osakaal 27 protsenti. Maksimaalne statistiline viga ±3,1 protsenti.

Kokku küsitles Kantar Emor 12. - 18. aprillini veebiintervjuude meetodiga 908 kodanikku vanuses 18-74 aastat.

Kommentaarid puuduvad