Homme
17. jaan
0...3
-10...0
Ülehomme
18. jaan
-6...-1
-10...-1

Eesti

Madison peab topeltkodakondsust julgeolekuriskiks

Foto: Arno Mikkor/Delfi
10:22 16. mai 2018
Autor: BNS

Eestis ei tohiks topelkodakondsust seadustada, sest kahe passiga inimesed on julgeolekurisk, leiab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimees Jaak Madison.

Madisoni sõnul väärib Reformierakonna esitatud kodakondsuse muutmise seaduse eelnõus tunnustust ettepanek võimaldada kodakondsuse äravõtmist isikult, kes on selle saanud eriliste teenete eest, kuid on hiljem hakanud tegutsema Eesti põhiseadusliku korra vastu.

"Samal ajal on eelnõus aga ohtlikke ettepanekuid. Ennekõike on selleks plaan seadustada topeltkodakondsus," ütles Madison EKRE saadetud pressiteate vahendusel.

"Topeltkodakondsuse seadustamine on kahtlemata meeltmööda Eesti ja Rootsi kodakondsust omavale (Reformierakonna fraktsiooni liikmele - BNS) Valdo Randperele. Samas tähendab kahe riigi kodakondsuse omamine lepingut mõlema riigiga ehk kohustust tegutseda mõlema riigi huvides. Paraku ei ole see alati võimalik. Kui inimesel on kaks kodumaad, siis kummale ta kriitilises olukorras lojaalne on?" küsis Madison.

EKRE aseesimees osutab, et topeltkodakondsuse seadustamine võib Eestisse tuua arvestataval hulgal inimesi, kellel on korraga nii Eesti kui ka Venemaa kodakondsus.

"Selline olukord tähendaks, et Vene kodanikele ja seeläbi Kremlile oleks avatud juurdepääs ka Eesti kõrgeima riigivõimu teostamisele. Topeltkodakondsust omavate isikute saamine riigikokku ja teistesse riiklikesse institutsioonidesse tuleb välistada. Eesti ei tohi endale sellist julgeolekuriski lubada," leidis Madison.

Reformierakonna fraktsioon esitas eelmisel nädalal riigikogule kodakondsuse seaduse muutmise eelnõu, millega vabastatakse sünnijärgsed Eesti kodanikud survest loobuda Eesti kodakondsusest, kui neil on omandatud kas Euroopa Liidu liikmesmaa, Euroopa Majanduspiirkonna riigi või USA, Kanada, Austraalia, Uus-Meremaa või Šveitsi kodakondsus. Eelnõu näeb ette ka võimaluse võtta inimeselt ära eriliste teenete eest antud Eesti kodakondsus, kui tema käitumine Eesti suhtes on muutunud sellele staatusele kohatuks.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Sinu nimi:*
Telefon:
Kommentaar:*
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!

Mida toob jaanuarikuu Sinu tähemärgile?