Uuring: erakondade reitingut juhib Reformierakond

Seitsmesed

Alates novembrist erakondade populaarsustabelit juhtinud Reformierakonna reiting taastus pisut aprillikuisest langusest ning on nüüd 32 protsenti, selgub BNS-i ja Postimehe tellitud uuringufirma Kantar Emor maikuisest küsitlusest, vahendab BNS.

Märtsi 34 protsendilt aprillis 30 protsendile langenud Reformierakonna toetus oli mai esimeses pooles tõusnud kaks protsendipunkti.

Populaarsuselt teise jõu - Keskerakonna - toetus kahanes aprilliga võrreldes 0,6 protsendipunkti ja oli mais 21 protsenti.

"Neid kahte, tugeva brändiga erakonda mingi uus võimalik poliitiline liikumine, mis võiks muutuda erakonnaks, mõjutab esialgu vähe," tõdes Kantar Emori uuringujuht Aivar Voog viidates uue võimaliku poliitilise jõu Eesti 200 kuueprotsendilisele toetusele.

Populaarsuselt kolmas partei on jätkuvalt Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE), mille toetus on siiski langenud aprilli 19,1 protsendilt mais 16,7 protsendini.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) neljanda jõuna on oma toetust pisut kasvatanud, kogudes aprilli 10,6 protsendi asemel mais 11,9 protsendi valijate toetuse.

Toetuselt viies poliitiline jõud oli mais avalikkuse ette tulnud liikumine Eesti 200, mida toetas 6 protsenti vastanutest.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus oli eelmise kuu 5,8 protsendilt langenud 5,1 protsendi peale, Vabaerakond aga kukkunud aprilli 5,8 protsendilt 4 protsendile.

Veel järsemalt oli toetust kaotanud Erakond Eestimaa Rohelised, mille aprillikuine 6,1-protsendine toetus oli mais kukkunud 2,9 protsendi peale.

Rahva Ühtsuse Erakonda ja Eesti Iseseisvusparteid toetas kumbagi 0,2 protsenti vastanutest.

Valitsuskoalitsiooni moodustavate Keskerakonna, SDE ja IRL-i kogutoetus oli 38 protsenti, mis on alla 40 protsendi juba viiendat kuud järjest. "Valitsuskoalitsiooni toetavad põhiliselt mitte-eestlased, tallinlased, naised ja pensionärid," märkis Voog.

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Mais oli "ei oska öelda" osakaal 22,5 protsenti. Maksimaalne statistiline viga ±3,1 protsenti.

Kokku küsitles Kantar Emor 10.-16. maini veebiintervjuude meetodiga 888 kodanikku vanuses 18-74 aastat.

Kommentaarid puuduvad