Kaljulaid on esimene vabastatud Donbassi külastav riigipea

Seitsmesed

Ukrainas visiiti alustanud Eesti president Kersti Kaljulaid on esimene välisriigi juht, kes külastab vallutajate käest tagasi võetud piirkonda Donbassi oblastis, vahendab BNS.

"Eesti president on esimene välisriigi pea, kes külastab Vene vallutajate käest vabastatud Donbassi osa," kirjutas Ukraina presidendi pressiesindaja Svjatoslav Tsegolko teisipäeval sotsiaalmeedias.

"Eesti oli esimene riik, mis tunnistas golodomori (Nõukogude võimude kunstlikult korraldatud näljahäda 1930ndatel Ukrainas - BNS) ukraina rahva suhtes toime pandud geontsiidiks. See oli veel 1993. aastal," lisas Tsegolko.

Kaljulaidi ja Ukraina presidendi Petro Porošenko kohtumine toimub teisipäeval Kiievis.

Lisaks on Eesti presidendil plaanitud kolmepäevase ametliku visiidi raames kohtumised ka Ukraina peaministri Volodõmõr Groismaniga, asepeaminister Ivanna Klõmpuš-Tsintsadzega ja Ukraina ülemraada esimehe Andri Parubiga. Lisaks avab Kaljulaid Kiievis ettevõtlusseminari ning kohtub kohalike ettevõtjate ja samuti Ukraina kodanikuühiskonna esindajatega. Kaljulaid külastab ka Ukraina riiklikku korruptsioonitõrje bürood. Samuti käib Eesti president Ida-Ukraina konfliktipiirkonnas, kus ta kohtub Harkivi oblastivalitsuse ning Ukraina relvajõudude juhtidega, teatas presidendi pressiteenistus.

Presidendi pressiesindaja sõnul ei avalikustata turvakaalutlustel Kaljulaidi täpset sihtkohta, mida ta Ida-Ukrainas külastada kavatseb.

Kommentaarid puuduvad