Suri ooperilaulja Mati Palm

Seitsmesed

Täna suri 76-aastaselt ooperi- ja kammermuusika laulja Mati Palm, vahendab BNS.

Mati-Johannes Palmi peeti üheks hinnatuimaks bassbaritoniks, keda tunnustati ka rahvusvaheliselt, märkis ERR.

Palm õppis aastatel 1962–1968 Tallinna Konservatooriumis Jenny Siimoni lauluklassis, 1972–1973 Moskva Konservatooriumis Hugo Dietzi klassis ja 1974–1976 Milanos La Scala laulukoolis Renata Carosio klassis.

Mati Palmi esimene soolokontsert toimus 8. aprillil 1964 Tartu Ülikooli aulas koos Maarja Haameriga. Aastatel 1967–1969 oli ta Estonia koorilaulja ja alates 1969. aastast ooperisolist.

Aastatel 1976–1980 oli Palm lauluklassi õppejõud Tallinna Konservatooriumis. Alates 1990. aastast on ta Eesti Muusikaakadeemia lauluosakonna õppejõud, alates 1995. aastast lauluprofessor. Aastatel 1995–2000 juhtis ta Eesti Muusikaakadeemia lauluosakonda.

Aastast 1994 liikumise "Eluterve Eesti" juhatuse esimees, aastast 1998 juhatuse liige. 2006–13 oli Palm Eesti Spordiseltsi Kalev juhatuse liige.

Palm sai Eesti NSV teenelise kunstniku aunimetuse 1974. aastal ja Eesti NSV rahvakunstnikuks 1980. aastal, NSV Liidu riikliku preemia sai ta 1983. aastal, Georg Otsa preemia 1984. aastal ja Valgetähe IV klassi teenetemärgi 2001. aastal.

Palmi kontsertrepertuaari kuulus üle 600 kammerlaulu, oratooriumi ja ooperiaaria ning on laulnud enam kui 400 soolokontserti. Peale Eesti kontsertlavade on Mati Palm esinenud soolokavadega korduvalt paljudel maailmamainega lavadel nagu Moskva Filharmoonia Tšaikovski nimeline saal, Moskva Konservatooriumi Väike Saal ja Rahmaninovi nimeline Saal, Glenn Gouldi Stuudio Torontos, Peterburi Filharmoonia Suur ja Väike Saal, Savonlinna Retreti saal ning Kiievi, Riia, Minski ja teiste pealinnade kontserdisaalides.

Tema klaveripartneriteks on olnud Tarsina Alango, Peep Lassmann, Helin Kapten, Aleksander Maikapar, Larissa Gergijeva, Charles Kipper, Irvin Gage, Renato Pastorino ja teised.

Esmakordselt võis Mati Palmi teatrilaval kuulda 24. oktoobril 1966 a. Hervé operetis "Mam`zelle Nitouche" leitnant Champlatreux rollis. Tema repertuaari on kogunenud üle 70 erineva ooperirolli, neist 40 peapartiid näiteks Wagneri Hollandlane ja Kuningas Heinrich, Verdi Attila, Filippo ja Zaccaria ning Tšaikovski Gremin ja Rene ja paljud teised, mida on ta laulnud ka rahvusvahelistel lavadel nagu Teatro Colon Buenos Aireses, Berliini Riigiooper, Maria teater Peterburis, Budapesti, Praha, Soome, Läti, Leedu ja teistes rahvusteatrites.

Mati Palm on laulnud paljude dirigentide juhatusel nagu C.F. Cillario, N. Järvi, E. Klas, V. Gergijev, A. ja M. Jansons, F. Luisi, J-P. Saraste.

 

Kommentaarid puuduvad