Elektrilevi: enamik elektriõnnetusi toimub kodus ja väikelastega

Seitsmesed

Eelmisel aastal registreeriti Eestis 41 elektriõnnetust, millest ligi 80 protsenti toimus kodus – viimaste aastate andmete põhjal juhtub iga viies elektriõnnetus väikelastega, vahendab BNS.

Tehnilise järelevalve ameti andmetel sai 2017. aastal elektrilöögi viis väikelast, kes pistikupessa esemeid pistsid. Sel aastal on samalaadseid õnnetusi väikelastega registreeritud juba neli. Elektrilevi osaleb igal aastal päästeameti korraldatavais laagreis pealkirjaga "Kaitse end ja aita teist", kus ettevõtte vabatahtlikud õpetavad lapsi elektriohte märkama.

"Noored teavad, et elekter on ohtlik, kuid ei võta elektriohtu kuigi tõsiselt. Igal aastal kuuleme lastelt väärarusaama, et natuke elektrit või särtsu ei tee paha. Siin on oma roll ka tele- ja filmitööstusel, kus elektrilöögi saanud kannatanul juuksed püsti tõusevad ja tahma lendab. Tegelikkuses on elektrilöök eluohtlik ning võib heal juhul lõppeda raskete põletustega," ütles Elektrilevi vabatahtlik ohutuskoolitaja Viljar Varimaa.

Selleks et elekter ohtlikuks ei muutuks, tuleks lapsi õpetada elektritarvikuid õigesti kasutama – juhet tuleb pistikupesast välja tõmmata pistikust kinni hoides, mitte juhtmest tirides, sest nii võib juhe pistiku küljest lahti rebeneda ja lühise tekitada.

Ka katkiseid juhtmeid ei tohi puutuda, vaid katkistest elektriseadmetest ja pistikutest kohe vanemaid teavitada – nii võivad nad aidata ära hoida tulekahju või ennetada elektrilööki.

Nutiseadmeid ei tohi kasutada ega laadida umbses kohas ja pärast laadimist tuleb laadija vooluvõrgust eemalda.

Elekter ja vesi ei sobi kokku – elektriseadmeid ei tohi kasutada märgade kätega ning kindlasti mitte vannis või duši all.

"Kaitse end ja aita teist" laagrid toimusid sel aastal üle Eesti 15 erinevas kohas, kus 23. maist kuni 8. juunini osales kokku üle 2600 lapse.

Kommentaarid puuduvad