Pärnu Uue Kunsti Muuseum ähvardab oma kogud välismaale anda

Seitsmesed

Pärnu Uue Kunsti Muuseumi juhatus teatas kolmapäeval, et kui linnavolikogu ei toeta oma neljapäevasel istungil ettepanekut osta eraomanikult linnale tagasi muuseumi kasutuses olevad ruumid, võidakse muuseumi kogud välismaale anda, vahendab BNS.

"Kui 2018. aasta lisaeelarve teisel lugemisel võetakse vastu opositsiooni ettepanek osta linnale tagasi 25 aastat muuseumi kasutuses olnud ruumid, siis jääb rahvusvahelise mainega kunstimuuseum Pärnusse alles. Vastasel korral suletakse muuseum kuni järgmiste kohalike valimisteni või alustatakse läbirääkimisi kogude üleandmiseks mõne teise riigi sarnasele muuseumile," teatasid muuseumi juhatuse liikmed Marie Virta ja Vaiko Edur meediale saadetud pressiteates.

"Nii otsustas Pärnu Uue Kunsti Muuseumi nõukogu, sest sihtasutuse põhikiri näeb ette muuseumi sulgemise korral tema varade üleandmise teisele samatüübilisele muuseumile. Eestis aga samalaadset muuseumit pole, mis kogub kaasaegse kunsti tippteoseid üle kogu maailma," märkisid muuseumi juhatuse liikmed.

Pärnu linnavolikogus tekitas mai lõpus toimunud lisaeelarve esimesel lugemisel kõige enam vaidlusi uue kunsti muuseumi ettepanek osta eraomanikult 500 000 euro eest osa Esplanaadi 10 hoonest, võttes selleks vajadusel laenu. Ükski volikogu liige ettepanekut hääletusele panna ei soovinud. Pärnu võimuliit on leidnud, et on valmis toetama muuseumi eestvedaja Mark Soosaare ettevõtmisi linna eelarvestrateegias 300 000 euroga ja seda summat ei muudeta.

Linn on otsinud kunstimuuseumile asenduspinda, kuna Esplanaadi 10 omanik on soovinud, et muuseum koliks praeguselt rendipinnalt mujale või hakkaks maksma ülikõrget üüri.

"Pärnu Uue Kunsti Muuseum on siiani tegutsenud endises büroohoones Esplanaadi 10, mis kompartei laialisaatmise järel anti tasuta üle Pärnu linnale. Linn teenis 2006. aastal hoone müügist 2,35 miljonit eurot. Homme otsustab linnavolikogu, kas osta muuseumi tööks vajalikud ruumid tagasi poole miljoni euro eest või leppida Uue Kunsti Muuseumi lahkumisega linnast ja Eestist," tõdesid muuseumi juhatuse liikmed.

Kommentaarid puuduvad