Haljala jahimehed lasid maha liiga julgeks muutunud karu

Seitsmesed

Haljala jahimehed lasid eriloa alusel maha liiga julge noore karu, kirjutab Virumaa Teataja.

MTÜ Haljala Jahisport ühingu liige ja loodusetundja Peeter Hussar rääkis, et eriluba ei küsitud mitte niivõrd karu tekitatava majandusliku kahju hirmus, kuivõrd noore mesikäpa tavatu käitumise ja liialt julge suhtumise pärast inimestesse. Karu oli käinud küll maasikapõldudel söömas, kuid mitte iga päev. Peamiselt oli mure selles, et paljud piirkonna elanikud nurisesid, et karu tuleb õuele ega lähe inimestest hoolimata ära.

«Karu tuli inimeste lähedusse valgel ajal ja käitus kohatult julgelt,» rääkis jahimees. Hussar ise kohtus karuga kümmekonna meetri kauguselt, ent ühele autole, kus inimesed sees, tuli metsloom aga juba kolme meetri kaugusele. Kuna karu käitumine ei olnud tavapärane, polnud jahimeestel valikut, sest järgneda oleks võinud konflikt looma ja inimese vahel.

Hussar nentis, et ka inimesed käituvad sageli valesti. Metsloomale tuleks teada anda, et ta ei ole oodatud, et inimene on ohtlik. «Loomale ei tohi süüa anda,» rõhutas Hussar.

Paraku kipuvad inimesed usaldavale karule liialt lähedale minema, et pilti teha, ega tunne looduse ees aukartust. Nii andis keskkonnaamet välja eriloa, kohustades jahimehi konkreetset karu küttima. Kuigi traditsiooniliselt kütitakse hooajal vanu ja suuri karusid, ei luba loomade arvukus tavast alati kinni pidada. Keskkonnaamet väljastas Virumaale ka teise eriloa, mis anti jahiühistule Gun & Shot, et küttida samuti noort karu Väike-Maarja jahipiirkonnas Ebavere külas.

Kommentaarid puuduvad