5G mobiilsidestandard ei tule enne uuringuid mõjust tervisele

Seitsmesed

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) kinnitusel ei võeta uusi mobiilsidestandardeid nagu 5G kasutusele enne, kui nende ohutust inimese tervisele pole uuritud, vahendab BNS.

MTÜ Kogukonna Hüvanguks leiab, et praeguseks kogunenud tõendusmaterjal annab piisavalt alust nimetada raadiosageduslik elektromagnetkiirgus kindlaks vähitekitajaks ning saatis ministeeriumidele vastavasisulise märgukirja. Ühingu hinnangul jätkatakse vähiriskist hoolimata uute tehnoloogiate juurutamist ning käib võidujooks 5G paigaldamiseks, mis tundub olevat täiesti läbimõtlematu samm.

„Lisaks juba kasutusel olevate sageduste tõestatud tervist kahjustavale mõjule plaanitakse kasutusele võtta uued kõrgemad sagedused, mille mõju inimestele on veel vähe uuritud, kuid esmased teated on väga murettekitavad,“ märkis ühing.

Praegu käib 5G-standardi väljatöötamine ning selle standardid plaanib mobiilset andmesidet arendav ühendus 3GPP valmis saada 2019. aasta juulis.

„5G-standardis elektromagnetvälja piirväärtuste kehtestamisel tuginetakse tunnustatud teaduslikele uuringutele ja rahvusvahelistele terviseorganisatsioonide kehtestatud normidele,“ vastas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ühingule saadetud kirjas.

Ministeerium toetab seisukohta, et kui maailma tervishoiuorganisatsioon WHO, rahvusvaheline mitteioniseeriva kiirguse eest kaitsmise komisjon ICNIRP või Euroopa Komisjon leiavad uusi tõendeid elektromagnetväljade negatiivse tervisemõju kohta, siis reageeritakse vastavalt ka siseriiklikul tasemel meetmetega, nagu piirtasemete ülevaatamine ja teadlikkuse tõstmine.

Kommentaarid puuduvad