Eesti õhuväelased osalevad Islandi õhuturbemissioonil

BNS

Ameerika Ühendriikide õhujõud alustasid sel nädalal NATO Islandi õhuturbemissiooni, millel osaleb ka kaks Eesti õhuväelast õhuoperatsioonide juhtimise keskusest.

Islandi õhuturvet tagatakse Keflavíki lennubaasist kolmeteistkümne F-15C hävituslennukiga ning ligi 280 õhuväelasega, teatas kaitseväe peastaap. USA õhujõudude koosseisus töötavad Eesti õhuväe lahingvalvemeeskonna ülem ja identifitseerimisallohvitser, kelle ülesanneteks on vastavalt õhk-õhk treening- ja tuvastuslendude taktikaline kontrollimine ning õhuseirepildi tootmine.

Islandi õhuturbemissiooni eesmärk on NATO õhuruumi terviklikkuse tagamine. Kuna Island on NATO liikmesriik, millel puudub õhuturbevõimekus, tagavad riigi õhuturvet rotatsiooni korras liitlased. Ameerika Ühendriikide õhujõud vastutavad Islandi õhuturbe eest järgmise kolme nädala jooksul, mille vältel on neli F-15C hävituslennukit ööpäevaringses valmisolekus ning ülejäänud üheksa hävituslennuki ja nende meeskondade ülesandeks on harjutuslennud.

Alates 2007. aastast on Ameerika Ühendriikide õhujõud Islandi õhuturvet taganud 11 korral ning Eesti kaitsevägi on seda õhuväelastega toetanud üheksal korral.

Kommentaarid puuduvad