Europa Cantat tõi Tallinna üle 5000 koorilaulja ja muusikahuvilise

BNS

Pühapäeval lõppev koorimuusika suursündmus Europa Cantat tõi Tallinnasse rekordiliselt üle 5000 koorilaulja ja muusikahuvilise vanuses 5-85 eluaastat 51 riigist.

"Me ei osanud nii suurt osavõtjate huvi oodata. Arvestasime pea kaks korda väiksema registreerujate arvuga," ütles festivali peakorraldaja Kaie Tanner pressiteate vahendusel. "Aga muidugi oleme väga rõõmsad, et nii paljud muusikahuvilised tahtsid Tallinnasse tulla. Osalevate kooride tase oli kõrge, kontserdid õnnestusid suurepäraselt ning ka meie eksperimendid, nagu näiteks linnarahvaga ühislaulmised raekoja platsil või promenaadikontsert Kultuurikatlas, töötasid väga hästi. Ma ei ole kunagi varem näinud nii pungil täis kontserdisaale – mõnel Mustpeade maja kontserdil ulatus järjekord Saia käiguni."

Europa Cantati raames toimus 20 ateljeekontserti, 14 kontserti väljaspool Tallinna, 37 vabaõhukontserti, 38 osavõtjate kontserti, 26 erikontsert kutsutud kooridega, 38 Kooriöö kontserti ja 19 promenaadikontserti. Osalejatele trükiti 25 000, vabamüüki läks aga lisaks 2500 piletit. Festivali korraldamisega oli seotud pea tuhat inimest – nende seas dirigendid, koorilauljad, muusikud, kutsutud koorid ja vabatahtlikud. 

Expol osales 25 ettevõtet ja organisatsiooni, seal hulgas muusikakirjastajad, muusikaürituste korraldajad ning muusikavaldkonnas tegevad organisatsioonid.

Kõige rohkem oli külalisi Saksamaalt (500), Iisraelist (444) ja Šveitsist (426). Festivaliga oli seotud 170 vabatahtlikku Hollandist, Belgiast, Saksamaalt, Leedust, Prantsusmaalt, Ungarist, Sloveeniast, Lõuna-Aafrikast, Iirimaalt, Soomest ja paljudest teistest riikidest. Muusikahuvilised sõid festivali jooksul 30430 portsjonit toitu.

Festivalil astusid teiste seas üles vokaalansambel The Swingles (UK), džässkoor Vocal Line (Taani), Sise-Mongoolia noortekoor ja paljud teised. Lisaks olid esinejate seas Eesti esinduskollektiivid, nagu filharmoonia kammerkoor, rahvusmeeskoor, Vox Clamantis ja Estonian Voices.

Festivali tipphetkedeks kujunesid avakontsert Vabaduse väljakul, kontsert "Palju õnne, Eesti!" Tallinna lauluväljakul, Arvo Pärdi "Te Deumi" ettekanne ligi 300 laulja ning ERS0 esituses dirigent Tõnu Kaljuste juhatamisel ja Kooriöö vanalinna hoovides.

"Minu jaoks olid festivali tipphetked osavõtjate positiivne vastukaja nii tänaval kui kontserdisaalis, kus avaldati tänu, et oleme korraldanud toreda festivali, kus kõik sujub. Meie väikese kontori töö on arusaamatult suur. Veel täna suudavad kõik naeratada – järelikult on saadud külalistelt palju jõudu," märkis festivali kunstiline juht, Eesti Kooriühingu esimees Raul Talmar. "Et kõik need tuhanded Tallinnasse ära mahtusid, on suur rõõm. Lauluväljakul toimunud kontserdi puhul oli aga nii südamlik kuulda, kuidas eesti keelt mõistmata, suutsid lauljad meie jaoks oluliste lugude sisu tajuda ja edasi anda. Küllap on selle koha energia see, mis seda võimaldas."

Festivali programmis olid õpitoad, eriprogramm koorijuhtidele ja heliloojatele, seminarid, töötoad ja ümarlauad, treeningprogramm noortele kultuurikorraldajatele, showcase’id, kontserdid ja ühislaulmised linnarahvaga ning Music Expo, kus muusikakirjastajad, muusikaürituste korraldajad ning muusikavaldkonnas tegevad organisatsioonid esitlesid oma tooteid ning tutvustasid tehtud töid.

Rahvusvaheline muusikafestival Europa Cantat, mille algatas Euroopa Kooriühing Europa Cantat, toimub iga kolme aasta tagant ning on valdkonna üks olulisemaid sündmusi. Esimene festival leidis aset 1961. aastal Passaus Saksamaal. Kolm aastat tagasi kogunesid koorimuusikud aga Ungaris Pécsis. Järgmine Europa Cantat toimub 2021. aastal Sloveenias Ljubljanas.

Kommentaarid puuduvad