Baltic Agro: mullusest väiksem rapsisaak on tänavu kvaliteetsem

Seitsmesed

Põllumajandusettevõtte Baltic Agro hinnangul jääb alanud rapsikoristushooajal Eesti põldude saagitase madalamaks kui mullu, kuid väiksema rapsisaagi kompenseerib tänavune parem kvaliteet, vahendab BNS.

Baltic Agro viljakaubanduse juht Timo Sildvee ütles pressiteate vahendusel, et põllud on tänavu vihma saanud erinevalt ning seetõttu on saagikuse tase piirkondade lõikes ebaühtlane. Rohke päikese mõjul on rapsi õlisuse näitajad tema sõnul aga mullusest paremad, mis tähendab omakorda põllumehele makstavat lisahinda.

"Tänavune kuum ja kuiv ilm on olnud rapsi kasvatamiseks hea, sest koristuskulud on madalamad ning pidevas muutumises rapsihinnad on praeguseks hetkeks tõusnud," sõnas Sildvee.

Praeguseks on mõnedes piirkondades ettevõtted koristanud kuni 75 protsenti koristuspinnast ning eesootavaks talirapsi külviks on piisavalt põldusid võrreldes eelmise aastaga kui hilise koristuse tõttu sai taliviljasid vähem külvata.

"Hetkel vajavad talirapsi külvi ootavad põllud vihma, sest niiskust on vaja taimede tärkamiseks, toiteelementide kätte saamiseks ning mullaherbitsiidi toimimiseks," ütles Baltic Agro arendusdirektor Margus Ameerikas. "Kui vihm viibib ja sobiv aeg külvamiseks jõuab augusti keskel või lõpus kätte, siis tuleks külviks valida talirapsi sordid, mis on sügisel kiire algarenguga," lisas ta.

Kommentaarid puuduvad