Kaitsevägi ei leidnud Endla looduskaitsealalt Eurofighteri raketti

BNS

Kaitsevägi lõpetas laupäeval pärast põhjalikku kontrolli töö Endla looduskaitseala senises otsingupiirkonnas, ilma et oleks leidnud teisipäeval Hispaania hävitajast tulistatud raketi osi või raketi maandumisele viitavaid asitõendeid.

Raketi võimaliku maandumiskoha otsinguid jätkatakse õhuväe lennuvahenditega, teatas kaitseväe peastaap. Reedel alale saabunud 1. jalaväebrigaadi kaitseväelased kontrollisid ligikaudu 600-ruutmeetri suuruse ala metallidetektoritega üle ning seejärel ligikaudu 200 hektari suuruse ala vaatluse teel.

„Kuna pinnasekihis oli palju valesignaale, siis koorisime ekskavaatori abil ligikaudu poolemeetrise pealispinna kuni savikihini ja jätkasime otsinguid süvadetektoritega,“ ütles otsingutöid juhtinud kaitseväe demineerimiskeskuse ülem kapten Karmo Saar, kelle sõnul ei leitud ka kuni kuue meetri sügavusele näitava detektori abil raketile viitavaid signaale. „Tegemist on tugeva savipinnasega. Arvestades raketi alumiiniumkonstruktsiooni, ei saanuks ta meie hinnangult seal kuuest meetrist sügavamale tungida.“

Pärast ala kontrolli taastati ala endine seis parimal võimalikul kujul ning jätkati ligi poolekilomeetrise diameetriga ala visuaalset kontrolli, mis ei andnud samuti tulemusi.

„Otsisime ahelikus põhjalikult nii maapinnalt kui ümbritsevatelt puudelt raketi detaile või indikatsioone nagu murdunud oksi või muid tunnuseid, mis viidanuks raketi maandumisele. Kõige selle järeldusena võime öelda, et meie hinnangul kontrollitud alale raketti maandunud ei ole,“ ütles kapten Saar.

Õhuväe ülema kolonel Riivo Valge sõnul jätkatakse otsinguid õhuväe lennuvahenditega. Tema sõnul on võimalik, et rakett on soisel alal maapinda tunginud ja seda ei leitagi, kuid otsustatud on visuaalsete otsingutega jätkata.

„Lootsime, et leiame raketi seniselt otsingualalt, sest kõik välised tunnused viitasid sellele, kuid need tundemärgid ei viinud meid leiuni,“ lisas Valge.

Kaitsevägi on jätkuvalt tänulik vihjete eest, mis võiksid viia raketi leidmiseni. Kaitsevägi palub raketitaolise eseme leidmisel sellest kohe eemalduda ning teatada hädaabinumbril 112.

Teisipäeva pärastlõunal lasi Hispaania hävitaja Eurofighter Pangodi kohal õhuharjutusalal eksikombel välja õhk-õhk tüüpi raketi põhja suunas. Lask toimus kuue kilomeetri kõrgusel kell 15:44. Juhtumi asjaolusid selgitab välja uurimine.

Kommentaarid puuduvad