Rahvusooper toob algaval hooajal publiku ette kuus uuslavastust

Seitsmesed

Rahvusooper Estonia avab teisipäeval muusikaliga "Viiuldaja katusel" oma uue hooaja, mille jooksul on publikul võimalik nautida kuut uuslavastust ja seda värskelt rekonstrueeritud saalist, vahendab BNS.

Maailmanimega tenor, dirigent, lavastaja ja helilooja José Cura toob 21. septembril esimese uuslavastusena välja Puccini ooperi „Tütarlaps kuldsest läänest“. Cura on sündinud meelelahutaja, kelle eesmärk on suurepärase muusikaga paeluda, meelt lahutada ja harida. Maestro dirigeerib ise kahte esimest etendust.

„Lisaks uuslavastustele, mida sel aastal on tulemas kuus, on meil au külastada novembris Eesti Vabariik 100 raames Eesti Rahvusballetiga Glasgow' Tramway kaasaaegse kunsti festivali, kus tulevad esitusele Eve Mutso, Tiit Helimetsa ning Toomas Eduri balletid. Jaanuaris paneme väärika punkti Eesti Vabariik 100 juubelipidustustele, andes etendusi Moskva Suures Teatris,“ sõnas teatrijuht Aivar Mäe.

Teiste uuslavastuste hulgas on 2019. aasta algul oodata Rimski-Korsakovi ooperit „Tsaari mõrsja“, mille toob lavale Peterburi Kammerooperi asutaja ja kunstiline juht Juri Aleksandrov. Balletisõpru ootavad Eesti balleti 100. sünnipäeva puhul kolme noore Eesti koreograafi lühiballetid: Eve Mutso „Kaja“, Tiit Helimetsa „Lõng“ ja Jevgeni Gribi „Valgus aknas“. Kõik tantsuteosed on lavastatud eesti heliloojate muusikale. Märtsis toob Toomas Edur lavale kauni balletiklassika, Prokofjevi balleti „Romeo ja Julia“.

„Mitmete suurepäraste külalisesinejate kõrval on meil hea meel novembrikuus tervitada rahvusvahelist karjääri tegevat Eesti metsosopranit Kai Rüütlit ooperi „Carmen“ nimirollis,“ tõi teatrijuht Aivar Mäe välja võimaluse nautida klassikalist ooperit harva Eestit külastava talendi esituses.  

Operetihuvilistele pakub Estonia jaanuaris võimalust tutvuda Imre Kálmáni elu ja loominguga. Kaheosalise kontsertlavastusega „Operetikuningas Imre Kálmán“ teeb lavastajadebüüdi Estonia kauaaegne laulja Jaak Jõekallas. Helilooja elust, loomingust ja armastusest jutustava loo peaosades on Rahvusooper Estonia opereti legendaarsed suurkujud: Imre Kálmáni rollis Hans Miilberg ja tema abikaasa Vera rollis Helgi Sallo.

113. hooajaga teeb rahvusooper kummarduse Leonard Bernsteinile, kes oleks tänavu saanud 100-aastaseks. Rahvusooper tähistab armastatud helilooja sünnipäeva kahe uuslavastusega - novembris esietendub kontsert-ettekandena „Candide“ Marko Matverelt ning juunis muusikal „West Side Story“ Georg Malviuselt. Viimast esitab Estonia esmakordselt kahes keeles – võimalik on vaadata nii eesti- kui ka ingliskeelset esitust. Kaasa teevad armastatud muusikalitegijad nii Eestist kui mujalt.

Muutusi ooperi juhtkonnas pole - teatrijuhina jätkab Aivar Mäe, loomingulise juhi ja peadirigendina Vello Pähn ning balleti kunstilise juhina Toomas Edur. Muutub aga rahvusooperi nõukogu, millega liitub Estonia Seltsi nimetatud liige Mart Mikk. 113. hooajal töötab Rahvusooperis Estonia 478 inimest.

Kommentaarid puuduvad