Uuring: eestlased usuvad ulmetehnoloogiatesse rohkem kui britid

Seitsmesed

Eesti inimesed kalduvad uskuma ulmetehnoloogiate ellurakendumisse rohkem kui Suurbritannia elanikud, selgus uuringufirma Kantar Emor ja selle Briti sõsarfirma korraldatud küsitlustest, vahendab BNS.

Kui brittidest 51 protsenti peab võimalikuks seda, et inimese ajus leiduvast on võimalik tulevikus digitaalset koopiat teha, siis eestimaalastest usub seda 66 protsenti usub, teatas Kantar Emor.

Suurbritannia uuringufirma Kantar ja selle Eesti sõsar Kantar Emor viisid kahes riigis läbi küsitluse, saamaks muuhulgas teada, mida arvavad inimesed skandaalse idufirma Nectome tegevuse perspektiividest. Firma arendab tehnoloogiat, mille abil saab inimajust teha digitaalse koopia ja nii elaks ajus talletunud mälestused edasi ka pärast surma.

Kui brittidest leidis kolmandik, et inimaju digitaalset kopeerimise võimalust ei tule kunagi, siis eestimaalastest arvab nii vaid 17 protsenti. Kõige skeptilisem oli vanem generatsioon – kui alla 35-aastastest brittidest 59 protsenti arvas, et see juhtub varem või hiljem, siis Eestis leidis nii 79 protsenti alla 34-aastastest. Vanematest kui 65-aastastest brittidest uskus Nectome'i plaani teostumisse 41 protsenti, Eesti üle-50-aastastest aga 61 protsenti.

Eesti ja Briti uuringus puudutati ka kloonimise teemat, teadlased kloonisid esimese lamba juba aastal 1996, kuid alles üsna hiljuti saavutati edu ka primaatidega. Inimeste kloonimist pidas tulevikus võimalikuks 61 protsenti brittidest, seejuures loodab 15 protsenti, et tehnoloogiat täiustatakse ja see muutub võimalikuks juba nende eluajal. Samas suhtuvad eestimaalased veidi optimistlikumalt ka inimeste kloonimise võimalikkusesse – 65 protsenti arvas, et see on millalgi tulevikus võimalik, ning 16 protsenti leidis, et kloonimine saab teoks juba nende eluajal.  

"Eestlaste arvamust esialgu ulmelisena tunduvate tehnoloogiate võimalikkuse kohta on seni vähe uuritud ja veel vähem on seda võrreldud teiste rahvaste omaga," ütles Kantar Emori juhataja Karin Niinas pressiteate vahendusel. "Küllap on edaspidi võimalik läbi viia põhjalikumaid uuringuid, mis meie brittidest suuremat avatust üsna riskantsetele projektidele ka selgitaks. Võimalik, et üheks põhjuseks on Eesti väga kiire areng viimase 25 aasta jooksul ning ehk ka sellest tulenev suurem avatus kõikvõimalikele uutele ja pöörastele ideedele," lisas ta.  

Kantar Lightspeed küsitles Suurbritannias 1523 inimest 12 võimaliku tulevikutehnoloogia osas. Vastajatel paluti valida kolm tähtsaimat tehnoloogiat, mis nende arvates võiks tulevikus reaalsed olla. Kantar Emori küsitluses osales 1223 Eesti elanikku vanuses 15-84 eluaastat. Vastajatel paluti anda hinnang kolme tulevikutehnoloogia võimalikkusele.  

Kommentaarid puuduvad