Õiguskantsler soovib ligipääsu konfidentsiaalsetele kohtumaterjalidele

Seitsmesed

Õiguskantsler Ülle Madise taotleb justiitsministeeriumilt juurdepääsu konfidentsiaalsetele kohtumaterjalidele, et vajadusel algatada kohtunike vastu distsiplinaarmenetlusi, vahendab BNS.

Õiguskantsleri kantselei ametnikel on tööülesannete täitmiseks juurdepääs kohtute infosüsteemile, kuid puudub võimalus tutvuda konfidentsiaalsete menetluste ja dokumentidega, mis takistab õiguskantsleri seaduslike ülesannete täitmist.

Õiguskantsler võib kohtute seaduse alusel näiteks algatada kohtuniku vastu distsiplinaarmenetluse, kui ilmnevad distsiplinaarsüüteo tunnused. Avaldusi, milles palutakse algatada kohtunike vastu distsiplinaarmenetlus, esitatakse ka konfidentsiaalsetes kohtuasjades, kirjutas Madise.

Kohtuasja konfidentsiaalseks tunnistamise ja juurdepääsuõigused otsustab seesama kohtunik, kelle kohta esitatud kaebust on vaja kontrollida. Selline korraldus ei taga, et õiguskantsleril oleks võimalik distsiplinaarmenetluse algatamist erapooletult ja takistamatult otsustada.

Õiguskantsleri seadus näeb ette, et õiguskantsler peab jätma avalduse läbi vaatamata, kui samas asjas on jõustunud kohtuotsus või toimub kohtumenetlus. Kuna õiguskantsler ei saa tutvuda konfidentsiaalseks märgitud kohtumaterjalidega, pole tal võimalik järele vaadata, kas kohus on sama küsimuse kohta otsuse juba teinud või on kohtuasi pooleli.

Üksnes kohtuotsusele tuginedes ei saa alati veenduda, et õiguskantsleri pädevuses on asjaga tegeleda. Pole võimalik isegi teada saada, kas kohtumenetlus toimub, sest pelgalt avaldaja nime järgi kohtute infosüsteemist päringut tehes pole võimalik konfidentsiaalseid kohtuasju vaadata − infosüsteem kuvab konfidentsiaalse kohtuasja vaid siis, kui otsida asja numbri järgi, kuid selle kohta õiguskantsleril tavaliselt teavet ei ole.

Seetõttu palus Madise neljapäeval justiitsministeeriumile saadetud kirjas võimaldada õiguskantsleri kantseleile juurdepääs ka konfidentsiaalsetele kohtute infosüsteemi materjalidele.

Kommentaarid puuduvad