Kinnisvarafirma: ehitusturg vajab toimimiseks ukrainlasi

Seitsmesed

Kinnisvarafirma: ehitusturg vajab toimimiseks ukrainlasi

TALLINN, 17. september, BNS – Kinnisvarafirma 1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahteri sõnul on Eestis praegu kohalikest ehitajatest nii suur puudus, et ilma tuhandete võõrtöölisteta suureneks oluliselt ehitushinnad ja pikeneksid valmimistähtajad

Martin Vahteri sõnul oleks Eesti ehitusturg ilma Ukraina, Moldova, Poola ja teiste peamiselt endistest idabloki riikidest saabuvate ehitajateta käpuli. "Ega võõrehitajad pole kehvemad mehed kui eestlased, kes Soomes käivad. Välismaalased teevad pikad tunnid tööd ja küsivad palka mõistlikult," ütles Vahter pressiteate vahendusel.

"Lääne poolt või Skandinaaviast me endale ehitajaid kutsuda ei jaksa. Kui soomlased tuleksid siia kortermaja rajama, siis maksaks ruutmeeter praegusest 1000-2000 eurot rohkem," märkis Vahter ja lisas, et pole põhjust karta, et Eesti enda ehitajad võõramaalaste pärast leivata jääks.

"Ehitussektoris on tööd nii palju, et kui probleeme on isegi suure kaubanduskeskuse ehitamisega, siis ehitusmeest üht korterit remontima leida on pea võimatu ning tunnihinnad sektoris on viimaste aastatega kerkinud 30-40 protsenti," sõnas Vahter.

Vahteri sõnul puudub reaalsele olukorrale vastav seadusandlus ning kuna nõudlus on olemas, siis kasutatakse maaletoomiseks halle skeeme. "Sisuliselt tegeleb võõrtöölistega ainult maksuamet, tehes ehitusobjektidele tihedalt reide, aga tegelik probleem on jäik immigratsiooni- ja tööhõivepoliitika. Võõrtöölistel puuduvad sotsiaalsed garantiid ning kui palk maksmata jäetakse, siis pole kuskile kaevata," lisas 1Partneri juht.

Kommentaarid puuduvad