T1 kaubanduskeskuse valmimine võib edasi lükkuda

Seitsmesed

Plaanide kohaselt oktoobris avatava T1 Mall of Tallinn ehitustööd võivad ehitajate ja ka ehitusmaterjalide puuduse tõttu hilineda, kirjutab Postimees.

Konkurendid kahtlevad, kas kaubanduskeskusel T1 Mall of Tallinn on vajaminev hulk rentnikke koos, ja pakuvad, et avamine jääb oktoobri asemel pigem novembrisse või sootuks uude aastasse. Ka platsil olevad ehitajad ei usu, et keskus oktoobri lõpuks valmib. Arendaja ise on lootusrikas, kirjutab leht.

"Keegi arvatavasti ei arva, et see keskus kahe kuu pärast uksed avab," lausus Tallinna piirile superkaubamaja rajava Pro Kapitali juhatuse liige Allan Remmelkoor isegi hiljuti, kui Postimees käis objektil uurimas, mis seisus ehitus on. "Ka kolm päeva enne arvataks sama," lisas ta.

Probleemiks on nii ehitajate nappus, läbimõtlemata tööjärg kui ka aeglane ehitusmaterjalide tarne. Kuigi juba septembri alguses oli Eesti ühe suurima ehitusobjekti peal 150 ehitusettevõtet, on Postimehele teadaolevalt peatöövõtja Merko Ehitus asunud viimastel nädalatel läbi helistama viimaseid vabu ettevõtteid, et tööjõudu juurde saada. Ka ollakse valmis kõrgemat hinda maksma.

Buumi tõttu on ehituse käigus ka mitmed ettevõtted, kes pidid teatud töid tegema, nendest loobunud, sest neil pole piisavalt töötajaid. "Mõeldaksegi, et saadakse Merko alla, äge objekt, aga töömehi kui selliseid reaalselt ei ole," kirjeldas üks objektiga seotud ehitaja, kelle sõnul ei usu keegi, et keskus oktoobris valmib. Iseäranis suureks probleemiks on torumeeste ja elektrikute vähesus.

Ka on ettevõtete pideva vahetumise tõttu tekkinud objektil palju segadust tööde järjekorraga. "Minnakse objektile, ise ei teata mitte midagi – lihtsalt hakatakse mingist otsast tegema," jätkas ehitaja. Lisaks ahnitsevad alltöövõtjad endale töid, arvestamata sellega, et peavad need valmis ka saama, märkis ehitaja.

Maksumuse poolest osutub kaubanduskeskus samuti veidi kallimaks kui planeeritud, kuid Pro Kapitali juhatuse liikme Allan Remmelkoore sõnul tuleneb see projekti muutmisest ning mitte Merko soovist ehitushinda tõsta.

"Me sõlmisime ehituslepingu Merkoga aastal 2015. Oleme seda maja ennast juba nii palju täiendavalt muutnud. Tänu nendele muudatustele läheb see meile kallimaks," selgitas Pro Kapitali juhatuse liige. Siiski peaks ehituse lõplik maksumus jääma alla 80 miljoni euro.

Pro Kapitali poolt Ülemiste keskuse lähedusse rajatava kaubakeskuse T1 Mall of Tallinn brutomaht on kokku 130 000 ruutmeetrit, sellest ligi 55 000 ruutmeetrit moodustab üüripind. Lisaks kohvikutele ja restoranidele avatakse keskuses Selveri hüpermarket, kobarkino, meelelahutuskeskus ning vaateratas, mis püstitatakse keskuse katusele. AS Merko Eesti Ehitus alustas keskuse ehitustöödega 2015. aastal ning see plaanitakse külastajatele avada 2018. aasta oktoobris.

Kommentaarid puuduvad