Täna
16. dets
-5...0
-9...-1
Homme
17. dets
-5...1
-7...-1

Eesti

Madison: Jürgen Ligi suhtes tuleks algatada kriminaalmenetlus

Foto: Rauno Volmar/Delfi
14:34 19. september 2018
Autor: BNS

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimehe Jaak Madisoni hinnangul tuleks Danske panga rahapesuaegse finantsinspektsiooni nõukogu esimehe ja rahandusministri Jürgen Ligi suhtes algatada kriminaaluurimine.

Madisoni sõnul on Danske panga rahapesuskandaalil "Reformierakonna ja Jürgen Ligi näpujäljed", edastas EKRE pressiesindaja.

Madison märkis, et Ligi oli rahandusminister ja finantsinspektsiooni nõukogu esimees ajal, kui rahapesu algas ja hoo sisse sai. "Ligi senine suhtumine, et tema oli puu otsas, kui pauk käis, ei ole tõsiseltvõetav. Suurima osa sellest perioodist, kui vähemalt 200 miljardi dollari pesemine käis, oli rahandusministriks Jürgen Ligi, täpsemalt 4. juuni 2009 – 3. november 2014. Uurimine peaks välja selgitama, kas Ligi puhul oli tegemist kuritegeliku hoolimatuse või millegi enamaga," ütles Madison.

„Tekib küsimus, kuidas nii suur kuritegu sai toimuda nii pika aja jooksul, ilma et ükski vastutav instants oleks rahapesu märganud. Tuletame meelde, et peale finantsinspektsiooni tegutseb Eestis rahapesu büroo, prokuratuur ja Eesti Pank. Üha loogilisemana tundub väide, et kõik need uurimisorganid olid kurdid ja pimedad, sest selline oli poliitiline otsus," sõnas Madison.

Madisoni sõnul ei tohi finantsjärelevalve eest vastutanud isikud pääseda vastutuseta.

"Ligi tegevus või tegevusetus on kaasa aidanud sellele, et Eesti on nüüd maailma uudistes kui postsovietlik korrumpeerunud Ida-Euroopa riik, kus pestakse terroristide ja paariariikide raha külma kõhu ja ilma ohutundeta," ütles EKRE aseesimees.

Danske tellitud välisaudit näitas, et panga Eesti üksuse 10 000 mitteresidendist kliendist olid enamik kahtlased ning tõenäoliselt on suur osa panga tehingute voostki probleemne, kahtlaste tegevustega seoses on Danske Eesti politseile üles andnud kaheksa endist töötajat ning ametivõimudele on teatatud kokku 42 kahtlase tegevusega seotud ekstöötajast.

Uurimine tuvastas, et kokku tegid 10 000 klienti ligikaudu 7,5 miljonit makset, laiendatud vaatluse all olnud 15 000 klienti tegid ligikaudu 9,5 miljonit makset. Kõikide uurimise all olnud mitteresidentidest klientide kogu maksete voo maht oli ligikaudu 200 miljardit eurot, lisas pank.

Uurimisest ei selgunud, kui suur summa täpselt kahtlaste tehingutega seotud oli. Siiski otsustas Danske nõukogu loobuda 1,5 miljardist Taani kroonist ehk ligikaudu 200 miljonist eurost ehk Eesti haru mitteresidentidest klientide teenindamisest saadud brutotulust.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Sinu nimi:*
Telefon:
Kommentaar:*
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!

Mida toob detsembrikuu Sinu tähemärgile?