Homme
18. dets
-6...1
-7...1
Ülehomme
19. dets
-7...0
-10...-2

Eesti

Tervishoiu erispetsialistid tahavad tervishoiutöötajate palgaleppesse

Foto: Tanel Meos/Delfi
10:11 19. september 2018
Autor: BNS

Psühholoogide liit, kliiniliste psühholoogide kutseliit  ja logopeedide ühing esitasid  kolmapäeval tervishoiutöötajate palgaleppe läbirääkimiste osapooltele ettepaneku lisada leppesse tervishoiu erispetsialisti mõiste ning määrata kindlaks nende palgatingimused sarnaselt arstide, õdede ja hooldajatega.

"Tervishoiu erispetsialistid osutavad psühhiaatria, taastusravi, neuroloogia, pediaatria ning muudel erialadel olulises mahus tervishoiuteenuseid, mis raviprotsessis on sageli põhiteenused ning kannavad olulist rolli patsiendi diagnoosi täpsustamisel ja tervenemisel,“ kirjutasid erialaliitude esindajad pöördumises. „Tervishoiu erispetsialistid väärivad sarnaseid õigusi teiste tervishoiutöötajatega, sealhulgas erialase kvalifikatsiooni senisest täpsemat määratlemist. On ootuspärane, et kollektiivlepe hõlmaks kõiki tervishoiuteenuse osutamisel osalevaid töötajaid.“

Pöördumisele alla kirjutanud teevad ettepaneku määrata kliiniliste psühholoogide ja logopeedide  töötasu alammääraks 90 protsenti üldarsti baastöötasust.

„Praegune erispetsialistide palgatase ei ole vastavuses tööturu vajadusega ega vasta nende kutsekvalifikatsiooni tasemetele,“ kirjutasid erialaliitude esindajad. „Taotleme erispetsialistide töötasude alammäärade sidumist üldarsti omaga sarnaselt arstidele, õdedele ja hooldajatele. See annab nii töötajatele kui ka tööandjale kindlustunde, et nende töö on õiglaselt väärtustatud ning töötasu korrelatsioonis teiste tervishoiutöötajatega.“

Erispetsialistide teenused lisati haigekassa tervishoiuteenuste loetellu 2006. aastal, mil muu kõrgharidusega spetsialisti palgatase võrdsustati arsti baaspalgaga. Majanduskriisi aastatel 2008-2011 teenuste hinnad külmutati ning need on jäänud samale tasemele tänaseni.

Eestis on praegu 158 kutsega kliinilist psühholoogi, kellest paljud ei tööta haiglates või töötavad osakoormusega. Logopeede töötab tervishoiusüsteemis 82. Psühholoogide ja logopeedide ühispöördumisele on avaldanud toetust taastusarstide selts, Ludvig Puusepa Nimeline Neuroloogide ja Neurokirurgide Selts, Tartu Ülikooli Psühholoogia Instituut ning Tallinna Ülikooli Loodus- ja terviseteaduste instituut.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Sinu nimi:*
Telefon:
Kommentaar:*
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!

Mida toob detsembrikuu Sinu tähemärgile?