Herkel teatas kandideerimisest Vabaerakonna esimeheks

BNS

Vabaerakonna esimees Andres Herkel andis teada, et kavatseb uuesti erakonna juhiks kandideerida.

"Kandideerin 30. septembril toimuval Vabaerakonna erakorralisel üldkoosolekul taas esimeheks," kirjutas Herkel neljapäeval oma blogis, kus ta tõi esile ka kandideerimise motiivid.

Esimene põhjusena toob ta välja usaldusküsimuse, kuna ainult hääletus selgitab, kas erakonnas tema suhtes vallandunud kriitika on laiema toetusega.

"Teiseks ei saa ma nõustuda etteheidetega, mis mulle on tehtud," lisas Herkel ning viitas oma vastaskandidaadi, erakonna aseesimehe Kaul Nurme väljatoodud probleemidele programmi koostamisel, erakonna liikmete kaasamisel ja rahakasutusel.

Vabaerakonna sisepinged jõudsid avalikkuse ette augusti keskel, kui erakonna Pärnu piirkonna esimees Heli Künnapas saatis juhatusele kirja, milles nõudis Herkeli tagasiastumist ja uue juhatuse valimist. Järgnenud nädalate jooksul astusid erakonna juhatusest välja Jaanus Ojangu, Vello Väinsalu, Elo Lutsepp, Monika Haukanõmm ja Vahur Kollom. Pinge kasvasid veelgi septembri algul, kui juhatus otsustas küll korraldada esimehe valimise erakorralisel üldkoosolekul, kuid keeldus juhatuse ümbervalimisest. 13. septembril otsustas erakonna juhatus siiski korraldada 30. septembri erakorralisel üldkoosolekul kõigi valitavate organite - ehk lisaks esimehele ka uue juhatuse, aukohtu ja revisjonikomisjoni liikmete - valimised.

BNS-i ja Postimehe tellitud uuringufirma Kantar Emor augusti keskel läbiviidud küsitluse kohaselt oli Vabaerakond populaarsuselt kuues partei, selle toetus oli 4,7 protsenti, juunis toetas erakonda 3,0 protsenti.  Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute AS-i üle-eestilisest tuhande vastajaga küsitlusest selgus neljapäeval, et Vabaerakonda toetas septembris vaid kaks protsenti valijatest ning erakonna toetus on olnud valimiskünnisest allpool täpselt aasta ehk mullu septembrist saadik.

Kommentaarid puuduvad