Ratas: illegaalide peatamiseks peab EL peab tegema koostööd Aafrikaga

BNS

Peaminister Jüri Ratas rõhutas kolmapäeval alanud Euroopa Liidu riigipeade ja valitsusjuhtide mitteametlikul kohtumisel toimunud rändeteemalisel arutelul vajadust teha rohkem koostööd kolmandate riikidega, peamiselt Aafrikas.

"Olgugi, et Euroopa Liit on rändekriisi ohjamisel olnud tulemuslik ja ebaseaduslikult saabujate numbrid on langenud, tuleb jätkata tööd olukorra parandamiseks Vahemerel. Vajame tihedamat koostööd riikidega väljaspool Euroopa Liitu, eelkõige Aafrika riikidega. Peame selleks paremini kasutama kõiki meie kaubandus-, viisa- ja arenguabipoliitika võimalusi," edastas valitsuse pressiesindaja Ratase sõnu. "Samuti on vaja suurendada pingutusi, et saata kiirelt tagasi need inimesed, kellel ei ole õigust EList rahvusvahelist kaitset saada," lausus Ratas.

EL-i liikmesriikide liidrid arutasid kolmapäeva õhtul viimaseid arenguid ebaseadusliku rände haldusel.

Ratas avaldas lootust, et rände küsimustele pikaajaliste lahenduste leidmisele aitab kaasa ka Euroopa Komisjoni uus algatus Aafrika ja Euroopa Liidu partnerluseks. Selle eesmärk on toetada Aafrikat töökohtade, oskuste ja erainvesteeringute kaudu.  

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk on teinud ettepaneku korraldada 2019. aasta alguses Egiptuses ELi ja Araabia Liiga tippkohtumine, et arutada rändealast koostööd.

Kommentaarid puuduvad