Eesti ei toeta Frontexi suurendamist olemasoleva piirivalve arvelt

BNS

Eesti toetab küll Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude  Junckeri ettepanekut tugevdada Euroopa piiri- ja rannavalveamet, samas on siseministeerium seisukohal, et see ei saa tulla liikmesriikide olemasoleva piirivalve arvelt.

"Siseministeerium toetab Junckeri algatust, ent see idee vajab kindlasti täpsustamist," ütles ministeeriumi piirivalvepoliitika osakonnajuhataja Janek Mägi BNS-ile. "See on ka Eesti soov ja siht, et Euroopa Liidu piirivalve saaks tugevamaks."

Mägi sõnul on ministeerium aga seisukohal, et EL-i piirivalve tugevdamine ei saa tulla liikmesriikide olemasolevate ressursside arvelt. "Piirivalve tugevdamine ja selle mehitamine kuni 10 000 piirivalvuriga peaks olema täiendav võimekus lisaks liikmesriikide olemasolevale piirivalvele," sõnas Mägi.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude  Juncker kutsus eelmisel nädalal tugevdama Euroopa piiri- ja rannavalveametit, suurendades selle isikkoosseisu 2020. aastaks 10 000 piirivalvurile.

"Euroopa Komisjon teeb täna [12. septembril] ettepaneku suurendada Euroopa piiri- ja rannavalveameti koosseisu meie välispiiride paremaks kaitsmiseks aastaks 2020 10 000 piirivalvurini," ütles Juncker Strasbourg´is aastakõnes Euroopa Parlamendile.

Praegu on ameti käsutuses 1500 piirivalveametnikku, samas kui liikmesriikide piirivalvetes on umbes 100 000 töötajat.

Kommentaarid puuduvad