Peaminister ja välisminister osalevad ÜRO peaassamblee avanädalal

BNS

Peaminister Jüri Ratas ja välisminister Sven Mikser suunduvad pühapäeval Ameerika Ühendriikidesse New Yorki, et osaleda koos teiste maailma riigi- ja valitsusjuhtide, ministrite ning rahvusvaheliste organisatsioonide esindajatega ÜRO peaassamblee 73. istungjärgu avanädala sündmustel.

Peaminister Ratas kohtub New Yorki jõudes esmalt Eesti Majas kohaliku Eesti kogukonnaga. Ratase sõnul soovib ta eriti Eesti 100. sünnipäeva aastal leida väliskülastuste käigus alati aega vestlusteks kohalike eestlastega. „Minu meelest on imetlusväärne, kuidas väliseestlased hoiavad sidet Eestiga, meie keele ja kultuuriga ning tunnevad alati elavat huvi Eesti ühiskonna käekäigu ja arengu vastu,“ märkis Ratas.

Esmaspäeval osaleb peaminister Nelson Mandela 100. sünniaastapäevale pühendatud rahutippkohtumisel. Enam kui 140 riigi ja rahvusvahelise organisatsiooni esindajad kinnitavad pühendumust Mandela pärandi säilitamisele ning lubavad seista maailmas rahu ja selle hoidmise, konfliktide ennetamise ja lahendamise ning inimõiguste vankumatu kaitsmise eest.

Eesti aja järgi kell 16.30 algavat üritust saab jälgida ka otseülekande vahendusel aadressil http://webtv.un.org/.

Lisaks kohtub Ratas Gruusia uue peaministri Mamuka Bakhtadze, Kiribati president Taneti Maamau ning Alžeeria välisminister Abdelkader Messaheliga.

Peaminister Ratas on tagasi Eestis teisipäeval, et osaleda paavst Franciscuse missal Vabaduse väljakul ning saata seejärel kirikupea Tallinna lennujaamast Rooma poole teele.

Välisminister Sven Mikseril on ÜRO peaassambleel kavas kohtuda erinevate riikide välisministritega, osaleda nädala jooksul toimuvatel üritustel ning tutvustada Eesti kandideerimist ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks.

Esmaspäeval osaleb välisminister kõrgetasemelisel säästva arengu 2030. aasta tegevuskava ja selle rahastamise kohtumisel, kus riigid arutavad, kuidas koostöös erasektoriga panustada kestliku arengu eesmärkide saavutamisesse.

Seejärel võtab Mikser osa Euroopa Liidu välisministrite kohtumisest, kus laual on Liibüa ja Süüria küsimused. Arutelul osalevad ka ÜRO eriesindajad nendes piirkondades.

Esmaspäev lõpeb traditsioonilise USA presidendi vastuvõtuga.

Teisipäeval osaleb välisminister ÜRO rahuvalveoperatsioonide reformimise arutelul, mille eesmärk on muuta rahuvalve ajakohasemaks.

Teisipäeva õhtul on välisminister Mikser oodatud transatlantilisele kohtumisele, et arutada Süüria, Iraani, Hiina ja Põhja-Korea küsimusi, Venemaa-Ukraina sõda ning energia ja kaubandus teemasid.

Lisaks on nädala jooksul välisministril mitmeid kohtumisi kolleegide ja esindajatega teistest riikidest ning organisatsioonidest.

Kommentaarid puuduvad