Maailmakoristuspäev saab kätte UNESCO-Jaapani auhinna

Seitsmesed

Maailmakoristuspäev on sel aastal üks kolmest UNESCO-Jaapani kestlikku arengut toetava hariduse auhinna laureaadist ning auhinna üleandmise tseremoonia toimub Pariisis UNESCO peakontoris teisipäeval, vahendab BNS.

Maailmakoristuspäeva juhi Eva Truuverki sõnul on auhind väga suur tunnustus kogu Maailmakoristuspäeva ettevalmistanud meeskonnale aga samuti kõikidele 15. septembril kodanikualgatuses osalenud riikidele ja miljonitele vabatahtlikele. “Me usume, et see on alles algus, sest kõik need miljonid inimesed, kes oma riikides koristamas käisid, on ülemaailmse prügiprobleemi uued eestkõnelejad ja eeskujud, kes hakkavad edaspidi kujundama väga paljude teiste inimeste hoiakuid ja käitumist,” rääkis Eva Truuverk. “Samuti kavatseme jätkata tööd Keep it Clean plaaniga, mis annab riikidele, ettevõtetele, mittetulundusühendustele ja üksikisikutele konkreetsed soovitused, kuidas prügiprobleemiga jätkusuutlikult tegeleda nii, et prügireostus maailmas oluliselt väheneks.”

Viimastel riikidelt saadud andmetel osales Maailmakoristuspäeval 15 miljonit inimest 158 riigist. Viimased osalejate andmed selguvad oktoobris, kui koristanud on ka need riigid, kes oma aktsiooni peamiselt halbade ilmastikutingimuste tõttu edasi lükkasid. 

UNESCO-Jaapani auhinnalaureaadid selgitas rahvusvaheline ekspertžürii välja 87 nominatsiooni seast. Nominatsioone said esitada UNESCO liikmesriigid ning UNESCO ametlikud partnerorganisatsioonid. Maailmakoristuspäeva nominatsiooni esitasid UNESCO Eesti rahvuslik komisjon ja Eesti alaline esindus UNESCO juures. Auhinna laureaadid saavad 50 000 dollari suuruse autasu. 

Lisaks Maailmakoristuspäevale on UNESCO- Jaapani auhinna võitjad Namib Desert Environmental Education Trust Namiibiast ja  Kalabia Foundation Indoneesiast. NaDEET tegeleb Namibi kõrbes kestlikku arengut toetava hariduse ja jätkusuutlikku eluviisi edendavate programmide ning YaKln Lääne-Paapua rannikukülades interaktiivsete merekaitse õppeprogrammidega. 

UNESCO- Jaapani kestlikku arengut toetava hariduse auhinnaga tõstetakse esile silmapaistvaid ja üleilmseid muutusi loovaid hariduslikke projekte ja programme, mis ühendavad uuenduslikul moel kestliku arengu majanduslikud, ühiskondlikud ja keskkondlikud dimensioonid. Auhinda antakse välja 2015. aastast ning seda rahastab Jaapani valitsus. 

Kommentaarid puuduvad