Rummu karjääri soovitakse avalikuks veekoguks kuulutada

Seitsmesed

SA Keskkonnaõiguse Keskus esitas Matkajuht OÜ nimel keskkonnaministeeriumile taotluse lisamaks Rummu karjäärijärv avalikult kasutatavate veekogude nimekirja, vahendab BNS.

Senini on Rummu karjäärijärve kogu territoorium on olnud erinevate huvigruppide kasutuses - järve sügavamat idaosa kasutatakse majutuseks ehk Paekalda Puhkekeskuse veepealsete kämpingutena, sukeldumiskoolituseks, mootorparvega liikumiseks, veematkamiseks, kalapüügiks, Flyboarde'inguks, puhkamiseks ja ujumiseks. Järve madalam lääneosa on kasutuses sukeldumisel, kalapüügil, jalutamiseks, ujumiseks, veealusteks vaatlusteks, matkamiseks, tuukrite treenimiseks, allveefotograafia kursusteks ning ürituste korraldamiseks.

"Rummu Invest OÜ teatas 2018. aasta maikuus Matkajuht OÜ esindajale, et kuna järv pole avalike veekogude nimekirjas, siis keelab ta järvel lääneossa aerutamise, kaldapiirkonnas liikumise, sukeldumise ja veeharrastused ning sulges nädal hiljem trossi ja poidega ligipääsu. Varasemalt oli Rummu Invest OÜ piiranud ligipääsu oma alale väravate ja okastraadiga, et hoida eemale eelkõige turistide ligipääsu Rummu vangla varemetele, kust sooritati vettehüppeid. Nüüdseks on Rummus sisse seatud piletitasu läänepoolsele järveosale sisenemise eest. Lääne-Harju vald teatas suulisel järelepärimisel, et nemad oma kinnistul liikumist ja tegevusi ei keela ega kitsenda, riigile vastavasisulist päringut tehtud pole, kuid seni ei ole riigi kinnistul piiranguid seatud. Esialgu säilib vähemalt võimalus kasutada avalikult järve idaosa," toob SA Keskkonnaõiguse Keskuse taotluses välja. 

Nende hinnangul on lisaks järve osalisel piiramisel ja sellega kaasneval segadusel kahjulik mõju turistide arvukusele. SA Keskkonnaõiguse Keskus esitas eeltoodut arvestades keskkonnaministeeriumile palve lisada Rummu karjäärijärv avalikult kasutatavate veekogude nimekirja.

Kommentaarid puuduvad