Uuring: Eesti valijad kanepi legaliseerimist ei toetaks

Seitsmesed

Ühiskonnauuringute Instituudi iga-aastasest valijaskonna väärtushinnangute uuringust selgub, et kanepi legaliseerimist võiks toetada neist vaid 16 protsenti, vahendab BNS.

Seoses kanepi legaliseerimisega Kanadas on viimasel ajal arutletud, kas sama teed võiks minna ka Eesti. Ühiskonnauuringute Instituudi viimase väärtushinnangute uuringu andmetest selgub, et Kanepi legaliseerimise poolt oleks vähesed. 

Inimestel paluti hinnata skaalal 1-10 kolme kanepiga seotud tegevust, milleks oli kanepi kasutamine mõnuainena, kanepi legaliseerimine ja kanepi kasutamine ravi eesmärgil. Kui inimene valis skaalal punkti 1, siis see tähendas, et antud tegevus on tema jaoks täiesti vastuvõetamatu, ning kui valis 10, siis seda, et antud tegevus on tema jaoks täiesti vastuvõetav. Tulemuste tõlgendamisel võib jagada skaala pooleks ning öelda, et oma hoiakute kirjeldamiseks punktid 1-5 valinud on pigem vastased ning 6-10 pigem pooldajad.

Kanepi legaliseerimise vastu kaldub 79 protsenti vastanutest ning poolt 16 protsenti vastanutest. Samas täiesti kindlaid kanepi legaliseerimise vastaseid on aga 51 protsenti ning pooldajaid kuus protsenti.Mõnuainena kanepi kasutamise vastu kaldub 87 protsenti ning poolt 11 protsenti vastanutest. Täiesti kindlaid kanepi kasutamise vastaseid on 64 protsenti ja pooldajaid 11 protsenti. Kanepi kasutamise ravi eesmärgil vastukaldub 26 ning poolt 69 protsenti. Täiesti kindlaid ravikanepi vastaseid on kuus protsenti ning pooldajaid 30 protsenti. 

“Antud uuringu põhjal võib üsna kindlalt väita, et kanepi tarvitamise ja legaliseerimise vastu on suurem osa Eesti valijatest, mistõttu oleks üllatav, kui mõni suurtest erakondadest kanepi legaliseerimise poolt aktiivselt sõna võtma hakkaks,” kommenteeris Ühiskonnauuringute Instituudi analüütik Peeter Espak. „Vastupidine on olukord aga kanepi kasutamisel ravi eesmärgil, mille osas on elanikkond selgelt positiivsemalt meelestatud ning enamus valijaid isegi kaldub seda pooldavale seisukohale,” jätkas Espak.

Ühiskonnauuringute Instituut palus kanepi tarvitamise ning ravikanepi teemal kommentaari ka Tartu Ülikooli Kliinikumi Psühhiaatriakliinikust ning teemat kommenteeris psühhiaatria eriala arst-resident Anni Leedo. „Kehaomase kannabinoidsüsteemi tasakaalu rikkumine mõjub eriti rängalt arenevale ajule, mille küpsemine kestab keskmiselt kahekümne viienda eluaastani. Tõuseb mitmete psüühikahäirete risk – sagenevad ärevus, depressioon ja suitsidaalsus, kasvab oht haigestuda psühhoosi ja skisofreeniasse, eriti geneetilise eelsoodumusega inimestel. Ravikanepi all mõistavad inimesed erinevaid asju. Ühel puhul räägitakse kapslitest, õlidest ja muudest klassikalistest ravimvormidest, mis sisaldavad mõõdetava koguse ja kindlas vahekorras kannabinoide, teised peavad ravikanepi all silmas näiteks kanepitaime purust valmistatud suitsu. Haigusi, mille puhul kaalub raviefekt üle kanepis sisalduvate ainete ohud, on uuringute põhjal ainult mõned.“

Uuringu viis läbi Turu-uuringute AS 2018. aasta jaanuaris, mille raames küsitleti silmast-silma 786 18-aastast ja vanemat Eesti Vabariigi kodanikku.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituuton asutatud jaanuaris 2016. Ühiskonnauuringute Instituut on mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid puuduvad