Euroopa Komisjon: tulevatel aastatel majanduskasv aeglustub

Seitsmesed

Euroopa Komisjoni sügisprognoosi kohaselt kahaneb sel aastal kasv euroalal 2,1 protsendile möödunud aasta 2,4 protsendilt, ja jätkub aeglustumist ka tulevatel aastatel, vahendab BNS.

2019. aastal peaks kasv aeglustuma juba 1,9 protsendile ja 2020. aastal 1,7 protsendile. Komisjoni eelduste kohaselt on suundumused samad ka Euroopa Liidus tervikuna, kus prognoositakse tänavuseks majanduskasvuks 2,2 protsenti, tuleval aastal 2 protsenti ja 2020. aastal 1,9 protsenti, teatas Euroopa Komisjon neljapäeval.

Komisjon märkis, et hoolimata ebakindlamaks muutuvast keskkonnast prognoositakse, et kuigi majanduskasv aeglustub, jätkub see siiski kõigis liikmesriikides tugeva sisetarbimise ja investeeringute toel. Kui suuremaid vapustusi ette ei tule, peaks Euroopa suutma säilitada potentsiaalsest suurema majanduskasvu ning jätkama töökohtade loomist ja töötuse vähendamist.

Prognoosis toodi välja, et Euroopa majanduskasvu pärsib maailmas suurenev ebakindlus, pinged rahvusvahelises kaubanduses ja naftahinna tõus. Kasvu toetavad tegurid peaksid muutuma aga üha rohkem riigisisesteks - näiteks palkade kasvust ja maksumeetmetest tulenev positiivne mõju eratarbimisele. Prognoosid näitavad ka, et 2019. aastal peaksid esimest korda pärast 2007. aastat suurenema kõigi liikmesriikide investeeringud.

Komisjon märkis ka, et praegust prognoosi ümbritseb suur ebakindlus ja arvukad omavahel seotud langusriskid.

USA-s võib olukord protsükliliste stimuleerivate fiskaalmeetmete tõttu üle kuumeneda. See omakorda võib kaasa tuua intressimäärade oodatust kiirema kasvu, mille negatiivne ülekanduv mõju ulatuks mitmel moel USA-st kaugemalegi, teatas Komisjon.

Eeskätt avalduks see arenevatel turgudel, mis on kapitalivoogude muutuste suhtes tundlikud ja millel on kokkupuuteid USA dollaris nomineeritud laenudega. See võib süvendada pingeid finantsturgudel.

Ühtlasi võib USA jooksevkonto puudujäägi suurenemine veelgi õhutada kaubanduspingeid Hiinaga. Arvestades ettevõtlussektori laenukoormust ja rahanduslikku ebakindlust, võib see suurendada ebakorrapärase kohandamise riski Hiinas. Kaubanduspingete lisandumine kahjustaks EL-i ka sellega, et mõjutaks usaldust, investeeringuid ja Euroopa tihedat lõimitust üleilmsetesse väärtusahelatesse.

EL-i sees võivad kahtlused suure võlakoormusega liikmesriikide riigi rahanduse kvaliteedi ja jätkusuutlikkuse suhtes kanduda üle riigisisesesse pangandussektorisse ning tekitada küsimusi finantsstabiilsuse kohta ja mõjutada majandustegevust, lisas Komisjon.

Kommentaarid puuduvad