Kaljulaid Läti 100. aastapäeval: aeg on Eesti ja Läti kokku kasvatanud

BNS

President Kersti Kaljulaid ütles Läti 100. aastapäeval, et aeg on Eesti ja Läti omavahel kokku kasvatanud ning tugevaks teinud.

„Eesti ja Läti ajalugu on kokku põimunud, oleme koos võidelnud oma vabaduse eest ning aeg on meid kokku kasvatanud ja tugevaks teinud,” lausus president Kersti Kaljulaid pühapäeval Riias. „Läti iseseisvuspäeval heiskame üle Eesti lipud, et tähistada üheskoos lätlaste vabadust ja iseseisvust. Mul on suur rõõm osaleda täna Riias Läti aastapäevaüritustel ning õnnitleda president Raimonds Vējonist ja kogu Läti rahvast sajanda aastapäeva puhul.“

Kaljulaid tähistab pühepäeval Riias koos Soome presidendi Sauli Niinistö, Islandi presidendi Guðni Thorlacius Jóhannessoni ja Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga Läti 100. aastapäeva. Riigipead viivad lilled Riia vabadussamba juurde, osalevad Läti kaitseväe paraadil ning Läti sajanda aastapäeva kontserdil.

Läti rahvusraamatukogul on 100. aastapäeva tähistamiseks loodud initsiatiiv pealkirjaga „Eriline raamat erilisele riiulile“, kuhu oodatakse raamatuid kõigilt Lätit sel aastal külastavatelt kõrgetelt külalistelt. President Kaljulaid kingib Läti rahvusraamatukogule äsja läti keeles ilmunud „Kalevipoja“. Poolteist sajandit tagasi ilmunud „Kalevipoeg“ on endiselt eesti kultuuri visiitkaardiks maailmas ning üks eesti kirjanduse enim tõlgituid teoseid.

Pühapäeva hommikul heisati Läti 100. aastapäeva puhul presidendi kantselei ees Läti lipud.

Kommentaarid puuduvad