VTA: loomakasvatuses tuleb antibiootikumide kasutamist vähendada

BNS

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) loomatervise ja -heaolu osakonna juhataja Harles Kaupi sõnul tuleb antibiootikumide kasutamist loomakasvatuses vähendada, sest liigkasutamisega kaasneb üha suurenev antibiootikumiresistentsuse probleem.

"Antibiootikumiresistentsuse levikule aitab kaasa antibiootikumide liigkasutamine loomakasvatuses. Kõige efektiivsem viis antibiootikumiresistentsusega võitlemiseks on antibiootikumide tarvitamise vähendamine," ütles Kaup ameti pressiteate vahendusel. "Esimeseks sammuks on bioohutuse parendamine loomakasvatussektoris. Selle abi ennetaksime haiguseid ning väheneks vajadus kasutada antibiootikume. Seega võitleme põhjustega, mitte tagajärgedega."  

VTA-l on oluline roll antibiootikumiresistentsuse vähendamise tegevuskava elluviimisel. Seda eesmärki täidavad nii loomapidajate teadlikkuse tõstmine, tõhusam ravimiarvestuse kontroll, antibiootikumide vastutustundliku kasutamise põhimõtete jälgimine kui ka osalemine antibiootikumide kasutamise infosüsteemi väljatöötamisel.

VTA teeb järjepidevat kontrolli nõuete täitmise üle kogu toidukäitlemise ahela ulatuses: alates loomakasvatusest, toidu tootmisest ja töötlemisest kuni toidu tarbijani jõudmiseni.

Pühapäeval tähistatakse Euroopa antibiootikumipäeva, mille eesmärk on pöörata inimeste tähelepanu antibiootikumide liigsele kasutamisele.

Antibiootikume kasutatakse inimeste ja loomade bakterhaiguste raviks. Antibiootikumide liig- ja väärkasutamisel võib tekkida antibiootikumiresistentsus ehk AMR. Bakterite muutumisel resistentseks kaotavad antibiootikumid oma toime.

Kommentaarid puuduvad