Kallas: Reformierakond toetab ränderaamistikku oma parandustega

Seitsmesed

Reformierakond toetab riigikogus ÜRO ränderaamistiku ühinemise toetuseks esitatud avaldust juhul, kui selles arvestatakse Reformierakonna lisatud parandusi, ütles erakonna juht Kaja Kallas.

"Reformierakonna fraktsioon esitab riigikogu avalduse tekstile oma parandusettepanekud ja kui neid toetatakse, saame ka avaldust toetada," kirjutas Kallas teisipäeval sotsiaalmeedia vahendusel pärast riigikogu Reformierakonna fraktsioonis toimunud nõupidamist.

"Arutasime ka seda, et ränne on suur globaalne probleem ja Eesti huvides on osaleda selle kontrollimisel ja piiramisel koostöös teiste maailma riikidega. Seega oleme Reformierakonnas seisukohal, et Eesti peab osalema ÜRO globaalse ränderaamistiku aruteludel," märkis Kallas.

Tema hinnangul on valitsus töövõimetu, mistõttu peab riigikogu tegema valitsuse tegemata tööd.

"Valitsuse töö on otsustamine ja kui see otsustamine delegeeritakse opositsioonile, siis peaks avama ka teised valitsuse dokumendid nagu näiteks eelarve, millele me oleme teinud ridamisi ettepanekuid, näiteks töötavate pensionäride kõrgema maksustamise lõpetamine, raha eraldamine teadus-arendustegevusele ja aktsiisipoliitika korrastamine," lisas Kallas.

Küsimus ÜRO ränderaamistikuga ühinemisest tekitas valitsuses kriisi, kuna Isamaa vastuseisu tõttu jättis valitsus otsuse tegemata. Punnseisu lahendamiseks otsustasid sotsiaaldemokraadid saata teema riigikokku. Avalduse eelnõule "ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta" andsid oma allkirja 39 sotside ja Keskerakonna saadikut.

Muudatusettepanekute esitamise tähtaeg väliskomisjonile menetleda antud avalduse eelnõule on reedel kell 10.00.

President Kersti Kaljulaid, kes peaks 10.-11. detsembril Marrakechis toimuval tippkohtumisel Eesti ühinemisest ränderaamistikuga teada andma, on öelnud, et ei sõida Marokosse, kui valitsus seda ei toeta. Esmaspäeval, pärast koalitsioonierakondade juhtidega kohtumist ütles Kaljulaid, et toetab ränderaamistiku küsimuse arutamist parlamendis ning näeks hea meelega, et parlament jõuab otsusele veel selle nädala lõpuks. Kiiret menetlust riigikogus toetas esmaspäeval ka peaminsiter Jüri Ratas. 

Kommentaarid puuduvad