President ootab Marrakechi mineku osas ära riigikogu otsuse

Seitsmesed

Presidendi esindaja jättis neljapäeval lahtiseks, kas Kersti Kaljulaid läheb Marrakechi kohtumisele ÜRO ränderaamistikule Eesti heakskiitu andma, ehkki kolmapäeval sai uuesti kinnitust, et valitsus selles küsimuses seisukohta ei võta.

"Ma arvan, et laseme nendel asjadel nüüd rahulikult kulgeda. Vaatame, kuidas asjad lähevad, mingisuguseid ette veksleid ei oleks praegu mõtet (välja anda - BNS). Las riigikogu arutab rahulikult ja vaatame, kuhu see arutelu jõuab ja mis kujul see otsus tuleb," ütles presidendi meedianõunik Taavi Linnamäe neljapäeval BNS-ile.

Peaminister Jüri Ratas kinnitas kolmapäeval rahvusringhäälingu (ERR) saates "Esimene stuudio", et valitsus otsust ÜRO ränderaamistiku osas vastu ei võta. President Kaljulaid ütles aga 11. novembril ERR-ile, et ei sõida Marrakechi, kui valitsus ränderaamistiku osas üksmeelt ei saavuta.

Valitsuses ränderaamistiku vastu oleva Isamaa ning dokumenti toetavate sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna vastasseisu lahendamiseks otsustasid viimased viia küsimuse riigikokku, mis hakkab raamistiku toetuseks koostatud avaldust arutama esmaspäeval.

"Ärme torma sündmustest ette. Riigikogu on öelnud, et esmaspäeval arutab - vaatame, kuidas neil see arutelu läheb ja eks siis vaatame edasi. Küllap teeme sellise otsuse, mis Eestile välispoliitiliselt kõige mõistlikum on," lisas presidendi avalike suhete nõunik.

Ratase sõnul ei otsusta valitsus, kas president läheb Marrakechi ränderaamistikule Eesti heakskiitu andma. Kui ränderaamistik peaks riigikogus toetuse saama, siis läheb Ratase sõnul Marrakechi välisministeeriumi esindaja, edastas ERR.

Ratasega debateerinud Reformierakonna esimees Kaja Kallas ütles kolmapäeval, et kui valitsus otsust vastu ei võta, kavatseb Reformierakond valitsust umbusaldada.

ÜRO riikide kõrgetasemeline kohtumine Marrakechis toimub 10.-11. detsembril.  

Kommentaarid puuduvad