Riigikogu lükkas tagasi ettepaneku muuta haridus eestikeelseks

Seitsmesed

Riigikogu lükkas teisipäeval tagasi Reformierakonna fraktsiooni esitatud otsuse eelnõu, mis oleks teinud valitsusele ülesandeks koostada kavad Eesti hariduse eestikeelseks muutmiseks, vahendab BNS.

Riigikogu otsuse eelnõu “Ettepanek Vabariigi Valitsusele Eesti alus- ja koolihariduse muutmiseks ühtseks ja eestikeelseks” sai esimesel lugemisel 50 poolthäält, kaks oli vastu, kaks erapooletud ning 15 ei hääletanud, millega langes eelnõu menetlusest välja.

"Ilmselt on see ühiskonna muutuste seisukohalt kõige olulisem päevakorras olev reform, mis äsja läbi kukutati. Riigikogu hääletas meie eelnõu Eesti alus- ja koolihariduse ühtseks ja eestikeelsks muutmine MAHA. 50 poolt, kaks vastu, vaja olnuks 51 poolt," kirjutas Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi pärast hääletust sotsiaalmeedias.

Ta soovitas huvilistel lugeda istungi stenogrammi. "Kõik justkui on millegi poolt, aga vajalikku 51 häält ei anna. Keerutamise meistriklass Keskerakonnalt ja EKRE-lt. Sotsid, kelle (liider) Jevgeni (Ossinovski - BNS) avaldanud asjale toetust (“ometi on lootust, et saab selle ära teha”), hoolitsesid, et üks hääl jääks puudu," märkis Ligi. 

Otsuse vastu hääletasid Keskerakonnast Oudekki Loone ja Mihhail Stalnuhhin, erapooletuks jäid sotsiaaldemokraadid Hannes Hanso ja Hardi Volmer. Hääletamata jätsid keskerakondlased Enn Eesmaa, Helmut Hallemaa, Valeri Korb, Heimar Lenk, Aadu Must, Anneli Ott, Toomas Paur, Kersti Sarapuu, Märt Sults, Tiit Terik, Marika Tuus-Laul, Viktor Vassiljev ning sotsiaaldemokraadid Helmen Kütt, Jaanus Marrandi ja Barbi Pilvre.

Poolt hääletas 28 Reformierakonna saadikut, seitse Isamaa, viis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE), viis fraktsioonidesse mittekuuluvat ning neli Vabaerakonna saadikut ja üks sotsiaaldemokraat - Toomas Jürgenstein. Keskerakonna liikmetest keegi eelnõu ei toetanud.

Algatajate hinnangul tulnuks anda täitevvõimule ülesanne koostada sellekohasele poliitilisele otsusele kõikehõlmav rakendusplaan, sealhulgas koostööst omavalitsustega.

Kommentaarid puuduvad