Täna
24. aug
18...23
11...17
Homme
25. aug
18...23
6...15

Eesti

Ratas rääkis Dubais Eesti digiedusammudest

Foto: Tiit Blaat/Delfi
17:17 10. veebruar 2019
Autor: BNS

Peaminister Jüri Ratas esines pühapäeval Araabia Ühendemiraatides Dubais valitsustevahelisel tippkohtumisel avakõnega Eesti digiedusammudest ja avaliku sektori teenuste arendamise tulevikuvõimalustest.

„Digilahendused võivad panna meie majandused kasvama, teha meie valitsused efektiivsemaks ja maailma paremaks. Oleme Eestis sellele tunnistajaks olnud,“ ütles Ratas ja kirjeldas, kuidas 1991. aastal iseseisvuse taastanud Eesti pidi kõigega otsast alustama. „Kuid saime peagi aru, et meie tulevik ja heaolu sõltuvad sellest, kui efektiivsed ja innovaatilised me oleme.“

„Eesti avalik sektor on viimased 20 aastat pidevalt oma digivõimekust arendanud, oleme olnud uuenduslikud ja avatud. See on omakorda aidanud kasvatada meie majandust ja ühiskondlikku sidusust,“ ütles Ratas kõnes. „See ei tähenda aga, et oleme loorberitele puhkama jäänud. Meie soov on, et riigi teenused oleksid nii-öelda inimese elukaare järgi disainitud. Näiteks saaksid vanemad lapse sünni korral automaatselt tema isikukoodi, algaksid toetuste väljamaksed ja nii edasi. Kõike, mida inimesel on õigus riigilt saada, võiks ta saada automaatselt.“

„Meie avalikus sektoris on juba teenuseid, mis töötavad automaatse andmekorje või tehisintellekti abil, veelgi rohkem on aga neid, mis on arendamisel,“ kõneles Ratas. „Eesti ootab väga, et töötaksime koos kõigi teiste riikidega digitaalsete sildade ehitamise kallal meie riikide ja regioonide vahel. See aitaks teadmiste ja kogemuste jagamise kaudu kiirendada majanduskasvu ja looks töökohti.“

Valitsustevaheline tippkohtumine on Araabia Ühendemiraatide valitsuse korraldatav avaliku sektori innovatsiooni ja inimkonna tulevikuteemade arutamise kõrgetasemeline konverents, kus osaleb 4000 inimest ligi 150 riigist, lisaks mitmete rahvusvaheliste organisatsioonide, nagu ÜRO, Rahvusvahelise Valuutafondi ning Majandusliku Arengu ja Koostöö Organisatsiooni esindajad.

Eesti on sel aastal konverentsi ametlik külalisriik.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Sinu nimi:*
Telefon:
Kommentaar:*
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!

Mida toob augustikuu Sinu tähemärgile?