Teaduse elutööpreemia saavad Anne Luik ja Peeter Saari

Seitsmesed

Riigi teaduspreemiad pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö eest pälvisid Anne Luik ja Peeter Saari, teaduspreemia väljapaistva avastuse eest sai Mart Ustav, vahendab BNS.

Valitsus kinnitas neljapäevasel istungil riigi teaduspreemiate tänavused laureaadid, 40 000 euro suurused teaduspreemiad pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö eest pälvisid Anne Luik ja Peeter Saari ning 50 000 euro suurune teaduspreemia väljapaistva avastuse eest määrati Mart Ustavile, edastas valitsuse pressiesindaja. 

„Laureaadid on pühendunud teadlased ja sihikindlad teerajajad oma alal,“ sõnas haridus- ja teadusminister Mailis Reps.

Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi vanemteadur ja emeriitprofessor Anne Luik on rahvusvaheliselt väljapaistev teadlane kahjurputukate vallas ning viimastel aastakümnetel mahepõllunduse valdkonnas. Ta on loonud ohutu toidutootmise uurimis- ja õppetegevuse alused Eestis, mis on kaasaegse globaliseerunud ja kemiseerunud majanduses üks võtmeküsimusi.

Luik on arendanud välja kogu praeguse taimekaitsealase õppetöö Eesti Maaülikoolis ning koostanud õppematerjale ja õpikuid. Ta on hulga rahvusvaheliste tuumikrühmade liige ja viljakas teaduse populariseerija.

Tartu Ülikooli füüsika instituudi laborijuhataja ja laineoptika professor akadeemik Peeter Saari jõudis oma esimese avastuseni ta verinoore teadlasena pool sajandit tagasi. Ta on laialivalgumatute valgusimpulsside uurimissuuna rajajana. 

Akadeemik Mart Ustav pälvis avastuspreemia teadus-arendustöö „DNA onkoviiruste paljunemise molekulaarsete mehhanismide uurimisest bioloogiliste ravimite arendus- ja tootmistehnoloogiate väljatöötamiseni“ eest. Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi biomeditsiinitehnoloogia professor ning Icosagen Grupi asutaja ja juht Mart Ustav on väärindanud DNA-viiruste alusteaduslike molekulaarbioloogiliste uurimuste tulemused kogu ühiskonna jaoks olulisteks praktilisteks rakendusteks (näiteks üht tüüpi AIDSi vaktsiini loomiseks). Ta on rakendanud oma avastusi viiruse genoomi paljunemise ja valkude tootmise protsessi kohta, et luua täiesti uudne tehnoloogia diagnostiliste ja terapeutiliste valkude suuremahuliseks tootmiseks. 

Parimate teadustööde eest antakse välja kaheksa preemiat. Eelmise nelja aasta jooksul valminud ja avaldatud parimate teadustööde eest antakse välja kaheksa 20 000 euro suurust riigi teaduspreemiat.

Arvet Pedas saab preemia täppisteaduste alal tööde tsükli “Efektiivsed lahendusmeetodid murruliste tuletistega diferentsiaalvõrrandite ja singulaarsustega integraalvõrrandite jaoks” eest.

Tõnu Esko, Reedik Mägi, Krista Fischer, Lili Milanisaavad preemia  keemia ja molekulaarbioloogia alal tööde tsükli “Geneetika ja genoomika alased alusuuringud personaalmeditsiini rakendamiseks Eestis” eest.

Irina Hussainova saab preemia tehnikateaduste alal tööde tsükli “Nanokiudude võrgustik baasina multifunktsionaalsete hübriidmaterjalide tööstuslikes rakendustes” eest ning Allen Kaasik arstiteaduse alal teadus-arendustöö “Mitokondrite roll närvisüsteemi haiguste korral” eest.

Urmas Saarma pälvis preemia geo- ja bioteaduste alal tööde tsükli “Eluohtlike zoonootiliste patogeenide ja neid levitavate kiskjaliste kompleksuuringud Eestis ja globaalselt” eest ning Marika Mänd põllumajandusteaduste alal teadustöö “Täppistaimekaitse innovaatiliste tehnoloogiate arendamine kahjurite ja kasurite käitumis- ja füsioloogiliste uuringute kaudu” eest.

Allan Puur saab preemia sotsiaalteaduste alal tööde tsükli “Eesti rahvastiku areng maakeskses ja võrdlevas vaates” eest ning Rein Raud humanitaarteaduste alal uurimistöö “Kultuuriteoreetilised uurimused“ eest.

Riigi teaduspreemiad antakse üle 24. veebruaril Eesti Teaduste Akadeemias.

Kommentaarid puuduvad