Ieva Ilves ja Baiba Rubesa kandideerivad Lätis europarlamenti

Seitsmesed

Toomas Hendrik Ilvese abikaasa ja diplomaat Ieva Ilves ning Rail Balticu endine tegevjuht Baiba Rubesa kandideerivad Lätis ühes nimekirjas Euroopa Parlamenti, vahendab BNS.

Erakond Attīstībai / Par! (Arengu Heaks / Poolt!, AP!) teeb oma europarlamendi valimisnimekirja avalikuks laupäeval. Tegemist on mullu kevadel loodud liberaalse Euroopa-meelse poliitilise jõuga, kelle üks tuntumaid esindajaid on Läti praegune kaitseminister Artis Pabriks.

Neli kuud tagasi sai AP! parlamendivalimistel 12 protsenti häältest.

Ametlikult kinnitamata andmeil on nimekirja esinumber politoloog Ivars Ījabs, teisel kohal kandideerib Rubesa ja kolmandal positsioonil Ieva Ilves.

Ieva Ilves elab praegu ajutiselt USA-s, sest tema abikaasa töötab külalisõppejõuna Stanfordi ülikoolis, kuid kirjutab sageli Läti meedias digi- ja küberteemadel.

Ieva Ilves kinnitas poolehoidu ja toetust erakonnale, ent jäi ebamääraseks enda ja AP! seotuse kommenteerimisel. "See on mulle väga sümpaatne jõud, kes tahab tuua poliitikasse uusi ideid ja uusi inimesi. Nii neile kui ka mulle on olulised digiküsimused ja küberjulgeolek, seda rahvuslikul, Euroopat hõlmaval ja Atlandi-ülesel tasandil," sõnas ta.

Läti allikate hinnangul soovib Ieva Ilves kandideerimisega eelkõige toetada allianssi AP! ega mõtle tegelikult Brüsselisse tööle minekule.

24. veebruaril on president Ilves ja Ieva Ilves Eesti Vabariigi 101. aastapäeva pidustustel Tallinnas.

Ieva Ilves on saanud Läti Ülikoolist magistrikraadi politoloogias ja seejärel magistrikraadi rahvusvahelise avaliku poliitika alal Johns Hopkinsi ülikoolist Washingtonis. Ta kuulus Läti välisministeeriumi meeskonda, kes tegeles NATO laienemisega, töötades välja Läti NATO liikmesuse tegevuskava, hiljem tegutses NATO Riia tippkohtumist korraldavas töörühmas. Ta on töötanud ka Euroopa Liidu eriesindaja poliitikanõunikuna Lõuna-Kaukaasias, kus tegeles ka sellega, et vanglast pääseksid aseri blogijad Emin Milli ja Adnan Hajizadeh.

Enne Läti avalikust teenistusest lahkumist töötas Ieva Ilves sealses kaitseministeeriumis riikliku küberjulgeolekupoliitika juhina ja kantsleri poliitikanõunikuna, vastutades NATO strateegilise kommunikatsiooni (NATO StratCom) kompetentsikeskuse asutamise eest Riias.

Kommentaarid puuduvad