Muusikaakadeemia rektor: Helme süüdistustel pole alust

Seitsmesed

Kui Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme kinnitas teisipäeval migratsioonipoliitikast rääkides, et Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) on aastaid vastu võtnud äärmiselt puudulike kunstiliste oskustega Hiina tudengeid, ning kleepis kõrgkoolile külge "migratsioonipumba" tiitli, siis EMTA rektori Ivari Ilja sõnul on need väited täiesti alusetud ja tekitavad nõutust.

Praegu umbes 30-le Hiina tudengile haridust andva EMTA juhi kinnitusel on nende ülikooli õppima pääsemine raske ja suurt  pingutust nõudev ning Aasiast tulnud üliõpilasele ka kulukas. "Tudengite võimed ja oskused peavad vastama nõuetele, nende olemasolu ja vastavust hindab vastuvõtukomisjon," rääkis Ilja. 

Tema sõnul pole EMTA-s võimalik õppida nii, et tudeng ei käiks kohal - pidevalt toimuvad individuaaltunnid, seminarid, samuti eksamid ja arvestused kindla regulaarsusega, mis eeldab kooli pidevat vahetut kontakti üliõpilasega. "Samuti on meil kohustus viivitamatult teada anda politsei- ja piirivalveametile, kui me oleme mõne välistudengi eksmatrikuleerinud. Viimase seitsme aasta jooksul oleme eksmatrikuleerinud viis Hiina tudengit erinevatel põhjustel ja sellest ka vastavalt reeglitele vastavatele ametiasutustele teada andnud," rääkis Ilja BNS-ile. 

EMTA-sse õppima pääsemiseks tuleb tudengitel läbida tõsised katsed. "Lastemuusikakooli esimese klassi tase pole selleks kindlasti piisav. Oleks vajalik teada, millel põhineb härra Helme vastavasisuline hinnang," märkis Ilja. 

Ta rõhutas, et mõni kuu tagasi pääses EMTA esimest korda QS University Rankings hindamissüsteemi koos teiste paljude väärikate ja pika ajalooga etenduskunste õpetavate ülikoolidega. "Seda kõike arvestades tunduvad austatud poliitiku halvustavad hinnangud koolile teenimatud," ütles Ilja. 

EKRE esimees Mart Helme märkis teisipäeval pärast koalitsioonikõneluste järjekordse vooru lõppu, et Eestis on olnud mõned ülikoolid, mis on kuritarvitanud oma üliõpilaste maale toomise õigust." Me teame ka väga hästi, et näiteks Muusikaakadeemias juba aastaid on laste muusikakooli esimeste klasside tasemel üliõpilasi Hiinast, kelle kääksutamise ja kõõrutamisega sealsed õppejõud sõna otseses mõttes vaeva näevad, et neist natukenegi asja saaks. See ei peaks olema see tase, millega me kulutame oma kvalifitseeritud õppejõudude oskusi ja ka aega," lisas Helme. 

Kommentaarid puuduvad