Suurenev biokütuse kohustus tõstab kütusekulu ja -hinda

Seitsmesed

Aprillist rakendub bensiinile ja diislikütusele senisest üle kahe korra suurem biokütuse kohustus, millega kaasnevad nii kütusehinna tõus kui ka kütusekulu suurenemine, vahendab BNS.

"Biokütuse kohustuse suurenemisel on aga eriti negatiivne mõju mootoribensiini 95 tarbijatele, sest lisaks kallimale etanooli hinnale on selle negatiivseks ja tahtmatult varjatud mõjuks kütusekulu suurenemine. Selle põhjuseks on etanooli madalam energiasisaldus võrreldes bensiiniga," kirjutas Alexela juhatuse liige Alan Vaht kütuseblogis.

Vahi sõnul suurendab kallim etanool bensiini liitrihinda täiendavalt 1,1 sendi võrra. Etanooli madalama energiasisalduse tõttu ulatub kütusekulu suurenemisest tulenev varjatud rahaline kulu aga 4,3 sendini liitri kohta.

2020. aastast suureneb biokütuse kohustus veelgi ning siis ulatub etanooliga ja etanoolita bensiini hindade vahe juba 8 sendini, ütles Vaht.

Diislikütuse hinda mõjutab biokütus vähem, kuna biodiisli energiasisaldus on kõrgem. Aprillist, mil diislikütusesse tuleb lisada 7 protsenti biodiislit, väheneb diislikütuse energiasisaldus 0,6 protsenti, mille mõju on kütusekulu suurenemisele 0,8 senti liitrist. Samal ajal on biokütuse enda hinnalisa diislikütuse hinnas 2,9 senti liitri kohta. Biokütuse summaarne hinnamõju on niisiis 3,7 senti liitri kohta, kirjutas Alexela juhatuse liige.

Kommentaarid puuduvad