Leedu kutsub Eesti presidendi Moskva-visiiti järel samme koordineerima

BNS

Leedu välisminister Linas Linkevičius kutsus reedel pärast Eesti presidendi Kersti Kaljulaidi Moskva-visiiti ja kohtumist Vene riigipea Vladimir Putiniga edasisi samme koordineerima ja soovitas dialoogis Venemaaga ettevaatlik olla.

"Alati on kasulikum, kui me kooskõlastame asju ja tegutseme ühtsemalt, sest alati on katseid meid lõhestada ning Euroopa riikide või Baltimaade ühtsus proovile panna," ütles Linkevičius Leedu BNS-ile.

Tema sõnul ei teavitanud Tallinn enne Kaljulaidi visiiti Vilniust teemadest, mida arutada kavatsetakse. Leedu välisminister avaldas lootust, et Eesti annab visiidi lõppedes selle kohta rohkem teavet.

Linkevičius rõhutas, et ei taha anda hinnangut teiste riikide ametiisikute visiitidele, kuid "Venemaa jaoks on tähtis näidata, et ta ei ole isolatsioonis ja võibolla luua mulje tavapärasest koostööst".

"Dialoogist ei tohi saada mingisugune suitsukate, mis võimaldab kõik endiseks jätta ja luua mulje tavapärasest koostööst," sõnas ta. "Kõigel on tähendus, juhul kui on mingid käegakatsutavad tulemused, mida me tõesti loodame ja ootame."

Leedu välisminister lisas, et Vene ametiisikute teod ega sõnad ei ole lääneriikide esindajatega kohtumise järel muutunud.

"Lõppudelõpuks ei kahetse Venemaa, et ta annekteeris 2008. aastal 20 protsenti Sakartvelo (Gruusia) territooriumist ega fakti, et ta annekteeris 2014. aastal Krimmi."

Kaljulaid ütles pärast neljapäevast Putiniga kohtumist, et nad rääkisid teineteist respekteerides pikalt keerulistest küsimustest.

Kommentaarid puuduvad