Ilmateenistus hoiatab äärmiselt suure tuleohu eest

BNS

Ilmateenistuse teatel valitseb valdavas osas riigist äärmiselt suur tuleoht. 

Esimese taseme hoiatuse said valdavalt lõunapoolsed maakonnad. Äärmiselt suur tuleoht valitseb Jõgeva-, Põlva-, Tartu-, Võru-, Valga-, Viljandi-, Pärnu- ja Läänemaal.

Lõkkest võib väga kergesti süttida lõkkeaseme ümber olev kulu ning tuli võib edasi kanduda metsa, tekitades ülisuurt keskkonnakahju. Lisaks puudele hävitab tuli ka kõik elusolendid – putukad, kahepaiksed, linnud ja pisiimetajad. Rikkumiste ja õnnetuste ärahoidmiseks teevad keskkonnainspektorid üle Eesti lõkkereide, tehakse ka ühiseid reide koos päästjatega. Eeskätt läheb aga tarvis igaühe enda hoolivust ja ettevaatlikkust.

Ka keskkonnaministeerium palub kuivade ilmade tõttu jätta looduses tuli tegemata ning meenutab, et lõkkes ei tohi kunagi põletada jäätmeid. Lisaks muudele ohtudele saavad tules hukka väikesed metsloomad, kahepaiksed, linnud ja roomajad.

Suurimas ohus on väheliikuvad ja paiksed loomad, näiteks jänesepojad. Ohus on ka varakult pesitsemist alustavate kiivitajate pesad koos munadega, erinevad konnaliigid ning liblikate, mardikate ja teiste putukate arengujärgud, sest nende munad ja nukud asuvad kulus ning pinnase ülemises, tulest mõjutatavas kihis. Mardikaliikide hulgas on muuseas palju selliseid, millel on oluline rolli aedade biotõrjes ja põllumaal kahjurputukate hävitajatena.

Kommentaarid puuduvad