Kliimaaktivistid juhtisid Viru keskuses tähelepanu keskkonnakriisile

BNS

Tallinnas Viru keskuses korraldasid Extinction Rebellioni kliimaaktivistid laupäeva pärastlõunal ürituse, milles juhtisid tähelepanu sellele, kuidas masstarbimine süvendab keskkonnakriisi.

Üritus algas sellega, et viis noort inimest heitsid Viru keskuse põrandale pikali, luues oma kehadest liivakella kuju. Liivakell sümboliseerib vähest aega, mis inimkonnal on jäänud, et tegutseda kliimamuutuste peatamise nimel, selgitasid korraldajad pressiteate vahendusel.

Seejärel pidas üks aktivistidest lamavate mõttekaaslaste kõrval kõne, milles rääkis kliima- ja ökoloogilisest kriisist ning selle mõjust inimkonnale. Kõnes toodi välja, et Maa ökosüsteemide olukord on väga kriitiline ja et drastiliste muutuste tegemiseks ühiskonnas on jäänud aega vähem kui kümme aastat. Mainiti ka seda, et masstarbimine toetub suures osas fossiilkütustele ning soodustab kliimasoojenemist.

Aktsiooni käigus püüdsid turvatöötajad meeleavaldajaid tulutult maast püsti ja keskusest välja saada. Peale kõne pidamist lahkusid viimased siiski rahumeelselt. 

Aktsioon toimus rahvusvahelise vastuhakunädala raames, mis on toonud tänavatele kümned tuhanded aktivistid üle kogu maailma. Londonis on mitmed olulised liiklussõlmed olnud hõivatud juba esmaspäevast saadik ja sealsed aktivistid on lubanud jätkata liikluse  peatamist nii kaua, kuni valitsus võtab kuulda nende kliimapoliitilisi nõudmisi. 

Viru keskuses aktsiooni korraldanud aktivistid ütlesid, et nende tegevuse eesmärk on inimesi üles äratada ja inimkonna tuleviku nimel tegutsema motiveerida.

Tegemist oli vägivallatu otsetegevusaktsiooniga – see on meetod, mida iseloomustab asjakohaste häiringute tekitamine ühiskonnas, et tõmmata inimeste tähelepanu võimalikult kiiresti olulistele teemadele. Vägivallatu otsetegevus on osutunud edukaks näiteks naisõigusliikumises 20. sajandi alguses ning mustanahaliste kodanikuõiguste liikumises 20. sajandi keskel. 

Kommentaarid puuduvad