Eesti elanikud peavad Luike ametisse kõige sobivamaks

Seitsmesed

Eesti elanikud peavad kõige paremini oma  ametisse sobivateks ministrikandidaatideks Jüri Luike, Tõnis Lukast ja Mailis Repsi ning kõige vähem sobivateks ministrikandidaatideks  Martin ja Mart Helmet, selgub uuringust.

Uuringufirma Kantar Emor viis läbi niinimetatud valitsuse pardaleastumise uuringu, milles küsiti inimestelt, milliseid ministrikandidaate peavad nad loodavas valitsuses oma ametikohale sobivaks ning milliseid mitte, edastas uuringufirma.

Enim sobib ministriks Eesti elanike meelest Isamaa ridadesse kuuluv kaitseministri kandidaat Jüri Luik, kes oli selles ametis ka eelmise valitsuse ajal. Üle poole eestimaalastest peab sobivaks samuti Isamaa erakonda kuuluvat kultuuriministri kandidaati Tõnis Lukast, kel eelnev kogemus haridusministrina, ning keskerakondlasest haridus- ja teadusministri kandidaati Mailis Repsi, kel juba varasem kogemus samal positsioonil olemas.

Oma ametikohale kõige vähem sobivaks peetakse Eesti Konservatiivsesse Rahvaerakonda (EKRE)kuuluvat rahandusministriks kandideerivat Martin Helmet ning siseministri kandidaati Mart Helmet – nii arvab üle poole eestimaalastest.

Kantar Emori strateegiaeksperdi Aivar Voogi sõnul uuriti ka seda, kes ministrikandidaatidest on eestimaalaste jaoks tundmatud.

Uuringus osalejatele on tundmatud poliitikuteed alustavad ministrikandidaadid: väliskaubandus- ja IT-ministri kohale kandideeriv Marti Kuusik, maaeluministriks pakutud Mart Järvik ning keskkonnaministriks pakutud Rene Kokk.

Ka sotsiaalministriks pürgiv keskerakondlane Tanel Kiik on tundmatu enam kui pooltele eestimaalastele – 58 protsenti Eesti elanikest ei tea teda. Pooltele Eesti elanikest on tundmatu ka isamaalane Riina Solman, kes on esitatud rahvastikuministriks.

Peaminister Jüri Ratast peab oma ametikohale sobivaks 44 protsenti vastajaist, vastupidi arvab 37 protsenti.

Voogi sõnul on Eesti elanike jaoks kõige probleemsemad EKRE ministrikandidaadid, kas siis oma tundmatuse tõttu või peetakse neid vaadete radikaalsusest tingituna ministri ametikohale mittesobivaks.

Kantar Emor küsitles aprillis veebi teel 1312 Eesti elanikku vanuses 14–84 eluaastat.

Kommentaarid puuduvad