Ragn-Sells ja Eesti Energia katsetavad põlevkivituha väärindamist

BNS

Rootsi keskkonna- ja jäätmekäitlusettevõte Ragn-Sells sõlmis koostööleppe Eesti Energiaga põlevkivituha väärindamise ja ringlusse suunamise võimaluste uurimiseks, koldetuhka kavatsetakse kasutada näiteks materjalitööstuses.

Koldetuha täpsem kasutusala puudutab väljatöötatud lahendust ning seda infot projekti praeguses faasis avalikustada ei saa, kommenteeris Ragn-Sellsi turundus- ja kommunikatsioonijuht Rainer Pesti BNS-ile.

Koostööleppe kohaselt on plaanis järgmise pooleteise aasta jooksul laboritulemuste katsetamise juurest liikuda tööstusliku katsetehnoloogia testimise juurde, teatas Ragn-Sells.

"Oleme viimased kaks aastat koos Rootsi teadlastega erinevaid energiatööstuse tuhkasid uurinud ja just Eestist pärit põlevkivituhk on laborites andnud kõige lubavamaid tulemusi. Laboritingimustes oleme jõudnud väga potentsiaalikate lahendusteni, mis lubavad järeldada, et suudame põlevkivi koldetuhast välja võtta toorainet, mida saab taaskasutada materjalitööstuses," ütles Ragn-Sellsi juhatuse esimees Rain Vääna pressiteate vahendusel.

Ta lisas, et katsetamisel olev uus tehnoloogia aitaks vähendada Eesti energiatööstuse ökoloogilist jalajälge. Lisaks oleks võimalik saada teiste tööstuste jaoks toorainet, mida seni Eesti pole eksportinud ja mis omakorda säästaks täiendavate loodusressursside kaevandamist.

Seni on põlevkivi lendtuhka kasutatud näiteks põllumajanduses happeliste muldade neutraliseerijana, aga ka ehitusmaterjalide tööstuses toorainena ja teedeehituses.

"Antud koostöökokkulepe hõlmab aga põlevkivi koldetuha uurimist, mille taaskasutamises me seni edukad ei ole olnud. Uusi ideid tuha senisest suuremaks väärindamiseks otsime pidevalt ning usume, et koostöös Ragn-Sellsiga jõuame heade tulemusteni," ütles Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals.

Kommentaarid puuduvad