Homme
05. juul
17...21
11...16
Ülehomme
06. juul
17...22
13...17

Eesti

Hooldekodud ei ole nõus täiendavate nõuetega hooldustöötajatele

Foto: Arvi Kriis/Delfi
12:01 19. mai 2019
Autor: BNS

Eesti hooldekodusid ühendavad seltsid pole nõus täiendavate kvalifikatsiooninõuetega hooldustöötajatele ja soovivad, et sotsiaalministeerium järmisel aastal jõustuvatest muudatustest loobuks.

MTÜ-d Balti Sotsiaalteenuste Kvaliteedi Liit ja MTÜ-d Eesti Sotsiaalasutuste Juhtide Nõukoda esindav vandeadvokaat Tambet Laasik kirjutas ministeeriumile, et hooldustöötajatele haridusnõuete kehtestamine ei taga teenuse paremat kvaliteeti, kuid seab ohtu teenuse osutamise jätkusuutlikkuse maapiirkondades.

Samuti tingib seadusemuudatus teenuse hinna tõusu ning teenuse kättesaadavuse vähenemise. Sellist negatiivset tagajärge on praegusel hetkel veel võimalik vältida, kirjutas Laasik.

Jaanuarist jõustuva sotsiaalhoolekande seaduse kohaselt peab teenust vahetult osutaval hooldustöötajal olema kutseseaduse alusel antud hooldustöötaja kutse või ta peab olema läbinud kutseõppe tasemeõppe õppekava või täienduskoolituse.

Tegemist  on oluliste muudatustega, mis mõjutavad oluliselt üldhooldekodude tegevust ning seavad ohtu nende tegevuse jätkusuutlikkuse. Hooldekodud on praegu olukorras, kus neil ei ole piisavalt hooldustöötajaid ning vaid kõige suuremad ja edukamad hooldekodud saavad 1. jaanuarist 2020. aastal täita nõude rakendada tööle piisavalt vajaliku ettevalmistusega hooldustöötajaid.

Tänane tööturu olukord on keeruline ning tööjõuvajaduse seire-  ja prognoosimissüsteemi OSKA 2018. aasta uuringu aruandest selgub, et üle Eesti on hooldustöötajatest puudus, sealjuures on osades maakondades puudujääk väga tuntav.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!