Tallinki poolaasta käive vähenes ja kahjum süvenes

BNS

Tallink Grupi esimese poolaasta müügitulu vähenes aastaga 1 protsendi võrra 435 miljonile eurole, kontserni puhaskahjum süvenes samal ajal mulluselt 4,3 miljonilt eurolt 10,4 miljonile eurole. 

2019. aasta esimese kuue kuu jooksul vedas Tallink Grupp kokku 4,5 miljonit reisijat, mida on 1,2 protsendi võrra vähem kui mullu samal perioodil. Kontserni kuue kuu auditeerimata kulumieelne ärikasum kasvas 2018. aasta sama perioodiga võrreldes 6,8 miljoni euro võrra 54,5 miljoni euroni, teatas Tallink börsile. 

Tallink Grupi teise kvartali käive kasvas tihenenud konkurentsi tingimustes 0,3 protsenti 256,1 miljoni euroni, puhaskasum vähenes aastaga aga 2,6 protsenti 14,9 miljonile eurole. Teise kvartali puhaskasumit mõjutas eelmisest aastast suurem ettevõtte tulumaks, mille tingis 2019. aastal välja makstud dividendide kasv – tänavu maksis Tallink aktsionäridele dividendidena ligi 33,5 miljonit eurot.

Kontserni kulumieelne ärikasum kasvas samas teises kvartalis 16,6 protsenti 50,7 miljoni euroni. Laevafirma teatel on kontserni teise kvartali auditeerimata kulumieelse ärikasumi (EBITDA) juures märkimisväärne, et võrreldav kulumieelne ärikasum ilma IFRS 16 rakendamise mõjuta kasvas aastataguse sama perioodiga võrreldes 6,8 protsenti ehk 3 miljoni euro võrra 46,5 miljoni euroni. Võrreldav kulumieelse ärikasumi marginaal kasvas 2019. aasta teises kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 1,1 protsendi võrra.

Tallink vedas selle aasta teises kvartalis kokku 2,7 miljonit reisijat, mida on 0,8 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta teises kvartalis, seeejures kasvas reisijate arv peaaegu kõigis Tallinki geograafilistes segmentides.

"Märgatavalt kasvanud kulumieelne ärikasum, suurenenud reisijatearv ning müügitulu selle aasta teises kvartalis näitavad kõik, et kvartal oli Tallinki jaoks sel aastal tugev ning aitasid meil saavutada esimese poolaasta lõpuks stabiilse tulemuse," kommenteeris teise kvartali ja esimese poolaasta tulemusi Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

Nõgene sõnul mõjutas teise kvartali tulemusi peamiselt eelmise aasta sama perioodiga võrreldes suurenenud ettevõtte tulumaks tulenevalt 33,5 miljoni euro suurusest dividendiväljamaksest, millega ettevõte kordas ajaloo suurimat dividendimakset aktsionäridele. Lisaks mõjutasid tulemust senisest tihedam konkurents Eesti-Soome liinidel, mis avaldas mõju piletihindadele ning ettevõte tegi teises kvartalis ka mitmeid investeeringuid, millest suurim oli uue shuttle laeva ettemaks summas 12,4 miljonit eurot.

Tallink Grupp vedas tänavu eelnevate aastatega võrreldes rohkem reisijaid nii mais kui ka juunis. Teise kvartali tulemustega paistsid silma Eesti-Soome liinid, kus reisijatearv kasvas mullu sama ajaga võrreldes 0,5 protsendi võrra tihenenud konkurentsist hoolimata ning ettevõte saavutas uue juunikuu reisijatearvu rekordi.

Ettevõtte poolt veetud kaubaveoühikute koguarv selle aasta teises kvartalis langes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 1,5 protsendi võrra ning kokku veeti ettevõtte seitsmel liinil 99 546 kaubaveoühikut. 

"Üldiselt võime me teise kvartali tulemuste ja arengutega, mis aitasid meil saavutada stabiilse esimese poolaasta tulemuse ja lõid tugeva pinnase 2019. aasta lõpptulemustele, rahule jääda. Meil on juba praegu töös mitmed projektid ning keskendume mitmetele ärivaldkondadele, et selle aasta teise poolaasta lõpus oleks meil veelgi paremad tulemused ette näidata," märkis Nõgene.

Kommentaarid puuduvad