Punased vihmavarjud ja inimkujud tõstavad teadlikkust verevähist

Seitsmesed

Eesti Leukeemia- ja Lümfoomihaigete Liit (ELLL) juhib Tallinnas Solarise keskuses ning Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERK) ja Tartu Ülikooli Kliinikumi (TÜK) fuajees punaste vihmavarjude ja inimkujudega tähelepanu septembris peetavale verevähi teadlikkuse kuule, soovides tõsta inimeste teadlikkust verevähi olemusest ja ravivõimalustest, vahendab BNS.

Iga punane vihmavari ja elusuuruses punane inimkuju räägib verevähi diagnoosi saanud patsiendi isikliku loo, teatas ELLL-i esindaja teisipäeval BNS-ile. Installatsioonide eesmärk on juhtida tõsta inimeste teadlikkust verevähi olemusest ja ravivõimalustest.

ELLL-i juhtide Karin Kullama ning Ave Vaidla sõnul moodustavad verevähid oma erinevates esinemisvormides 7–10 protsenti kõigist teadaolevatest vähiliikidest. Eestis saab pahaloomulise vereloomekasvaja diagnoosi igal aastal umbes 700 uut patsienti, kuid teadlikkus verevähi olemusest on siiski kesine.

Solarises, PERH-is ja TÜK-is nähtavate installatsioonide kaudu saavad kõik tutvuda inimeste päris lugudega haiguse avastamisest, sellega koos elamisest ja selle ravimisest. Erinevatesse paikadesse püstitatud elusuuruses inimkujud sümboliseerivad kellegi lähedast, töökaaslast või naabrit, kelle raskest diagnoosist ei pruugi paljud teadagi. Teisalt näitavad kujud ka haigetele endile, et nemad pole oma haigusega üksi.

Kullama ja Vaidla sõnul on verevähi teavituskuul kaks suuremat eesmärki. Esiteks soovitakse esile tuua ELLL-i pakutavat tugisüsteemi, mis on diagnoosi saanutele uue olukorraga toime tulemisel suureks abiks. „Patsiendid tunnevad end sageli oma haigusega üksi, mistõttu on väga oluline, et nad leiaksid tee meieni, saamaks vajalikku infot, tuge ja mõistmist,“ laususid Kullama ja Vaidla.

Teisalt soovitakse anda inimestele teadmised verevähist kui raskest, kuid mitme tõhusa ravivõimalusega haigusest. Käesolev aasta on toonud selles valguses Eestile kaks suurt edusammu – oluliselt on täienenud nii müeloomtõvega patsientide ravivõimalused kui ka kroonilise lümfotsüüt- leukeemia diagnoosi saanud patsientide ravivõimalused kohe ravi alguses. “Soovime erilist tänu avaldada meie kõrgel tasemel hematoloogia ravikeskustele, kus verevähi patsientidega tegelevad arstid ja õed teevad oma tööd suure pühendumusega,” lisasid Kullama ja Vaidla.

Solarises ning PERH-is ja TÜK-i fuajees on installatsioonid kõigile nähtavad kuni septembrikuu lõpuni. Teavituskuu raames toimub veel mitu patsientidele ja arstidele suunatud konverentsi ning teavitustegevust. Verevähi teadlikkuse kuu teavitust toetab ravimifirma Janssen. Lisainfot haiguse, sümptomite ja ravivõimaluste kohta leiab Eesti Leukeemia- ja Lümfoomihaigete Liidu kodulehelt www.leukeemia.ee .

MTÜ Eesti Leukeemia- ja Lümfoomihaigete Liit asutati 2005. aasta oktoobris ning selle eesmärk on ühendada ja pakkuda tuge kõigile, keda verevähk puudutab – patsientidele, nende lähedastele, tervishoiutöötajatele ning kõikidele kaasamõtlejatele.

Kommentaarid puuduvad